Mainos
Mainos

Suomi tutkimusrahoituksen mallimaa

Suomi ja Ruotsi ovat tutkimusrahoituksen mallimaita. Ne käyttivät toissa vuonna bruttokansantuotteestaan tutkimukseen selvästi isomman siivun kuin Japani, Yhdysvallat ja muut EU-maat.

Suomi ja Ruotsi ovat tuoreen EU-vertailun mukaan tutkimusrahoituksen mallimaita.

EU:n tavoitteena on kiriä Yhdysvallat kiinni kilpailukyvyssä juuri panostamalla lisää rahaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mutta useimmat maat ovat kaukana tavoitteista.

Suomi ja Ruotsi sen sijaan käyttivät vuonna 2000 bruttokansantuotteestaan tutkimukseen selvästi isomman siivun kuin Japani ja Yhdysvallat, muista EU-maista puhumattakaan. Ruotsissa tutkimuksen osuus BKT:stä oli 3,8 ja Suomessa 3,4 prosenttia.

Suomen tutkimuspanostus kasvoi vuosina 1995-2000 nopeammin kuin minkään muun EU-maan. Meillä kuten useimmissa muissakin EU-maissa tutkimusrahoitus kasvoi tuotantoa nopeammin. Ranskassa, Irlannissa, Britanniassa ja Hollannissa bruttokansantuote kasvoi kuitenkin nopeammin kuin tutkimusrahat, ja Yhdysvallat lisäsi "tutkimusintensiivisyydessä" etumatkaansa Eurooppaan nähden.

Tiedot ilmenevät EU:n tutkimuspääosaston tilastovertailusta Science, Technology and Innovation-Key Figures 2002.

Kotimaisessa keskustelussa kannetaan usein huolta siitä, että valtion suhteellinen osuus tutkimusrahoituksesta on jäämässä jälkeen yritysten, etenkin Nokian, satsauksista. EU-vertailun mukaan Suomen valtio pani kuitenkin yhä vuonna 2000 tutkimukseen bruttokansantuotteeseen verrattuna enemmän kuin mikään muu EU-maa.

Kokoonsa verrattuna Suomi oli kärkisijoilla tai vähintään lähellä kärkeä myös uusien yritysten riskirahoituksessa, tutkijoiden, tohtorikoulutettujen ja naistutkijoiden määrässä, yliopistokoulutuksen rahoittamisessa, tieteellisessä julkaisemisessa, keksintöjen patentoinnissa ja yritysten tuoton investoinnissa tutkimukseen.

Tilastot kertovat, että Suomen teknologiaihme tuottaa toistaiseksi etupäässä tavaraa. Pelkän tiedon tai tietoon ja osaamiseen liittyvien palveluiden kaupassa Suomi on vielä kehitysmaa. Finanssimaa Luxemburgin tuotannosta 60 prosenttia syntyy "osaamispalveluista". Suomessa vastaava luku vuonna 2000 oli 11 prosenttia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme