Mainos
Mainos

Suomi työpaikkakiusaamisen kärkimaita Euroopassa

Suomalaiset kiusaavat toisiaan työpaikoilla paljon muihin eurooppalaisiin verrattuna. Muita työpaikkakiusaamisen kärkimaita Euroopassa ovat Itävalta ja Norja.

Kiusaamiselle otolliset olosuhteet syntyvät, kun työ on huonosti organisoitua, keskustelukulttuuri puuttuu, työyhteisö on hierarkkinen, syntipukkeja etsitään jatkuvasti tai kun työntekijät ovat stressaantuneita.

Noin 140 000 suomalaista kokee kiusaamista työpaikoilla. Yleisintä kiusaaminen on kunnissa, seurakunnissa ja muissa hierarkkisissa organisaatioissa. Kiusaaminen lisää sairauslomia, ennenaikaistaa eläköitymistä sekä heikentää työhyvinvointia. Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvoinnin laiminlyönnin kokonaiskustannukset yhteiskunnalle ovat lähes 30 miljardia euroa vuodessa.

Tampereen yliopiston professori Marja-Liisa Manka nostaa kiusaamisen syyksi työn heikon organisoinnin.

– Ihmisillä ei ole tiedossa työnteon pelisäännöt.

Työturvallisuuslain mukaan esimiehellä on velvollisuus tarttua kiusaamiseen ja häirintään.

– Kaikista paras konsti on se, että työpaikoille laaditaan säännöt siitä, mikä on kiusaamista ja sen jälkeen nämä pelisäännöt pitää tietysti ottaa käyttöön, sanoo Manka.

(MTV3)

Katso Siina Revon juttu Tampereelta (Seitsemän uutiset 31.1.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme