Mainos
Mainos

Suomi tyrmää EU-konventin johdon määräenemmistöesityksen

Suomen hallitus torjuu ehdottomasti EU:n tulevaisuuskonventin johdon esittämän mallin määräenemmistöllä tehtävistä EU:n päätöksistä. Hallituksen EU-ministerivaliokunta oli konventin johdon tuoreimman esityksen vuoksi koolla tänä aamuna.

EU-asiain valtiosihteeri Antti Peltomäki selvitti kokouksen jälkeen, ettei konventin puheenjohtajiston esittämä malli, jossa määräenemmistöpäätösten taakse tarvitaan myös 60 prosenttia EU:n väestöstä, käy Suomelle. Peltomäen mukaan Suomen kanssa samalla linjalla ovat monet muutkin pienet maat sekä Espanja, joka on ilmoittanut, ettei esitetty malli kelpaa heille.

Mallilla, jossa ei määräenemmistöpäätöksen tueksi tarvittaisiin 50 prosenttia jäsenmaiden kansalaisista, ei kuitenkaan Peltomäen mukaan tunnu olevan menestymisen mahdollisuuksia, joten jonkinlaista kompromissia on haettava.

Hallitus ei ole vieläkään vakuuttunut myöskään siitä, että Eurooppa-neuvoston pysyvällä puheenjohtajalla olisi jotain lisäarvoa unionille. Suomi pelkää myös, että tällainen järjestely vaarantaa komission aseman. Suomen hallituksen kannan mukaan neuvoston puheenjohtajuuden tulee perustua tasavertaiseen rotaatioon jäsenmaiden kesken, eikä sitä voi institutionalisoida. Eurooppa-neuvostolle ei pidä antaa myöskään mitään sellaisia uusia tehtäviä, jotka tekisivät siitä toimielimen.

Peltomäen mukaan konventin puheenjohtajan komission kokoonpanoa koskevan esityksen kansassa voidaan jotenkin elää, vaikkei sitä minään ideaalina pidetäkään. Esityksessä komissiossa olisi puheenjohtajan ja 14 komissaarin lisäksi 14 salkutonta ja äänivallatonta komissaaria. Olennainen kysymys on tasavertainen rotaatio.

EU-parlamentin paikkajaon osalta Suomi tukeutuu hyvin voimakkaasti siihen, mitä Nizzan huippukokouksessa asiasta sovittiin. Suomi katsoo myös edelleen, että konventin työtä ei pidä jatkaa enää Thessalonikin huippukokouksen jälkeen, vaan hallitusten välinen konferenssi voi jatkaa työtä avoimeksi jääneiden kysymysten osalta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme