Mainos
Mainos

Suomi uskoo, että maataloustukien ratkaisu on hieman lähempänä

Seinäjoella vieraileva EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler pysyy kannassaan, jonka mukaan nykyinen maataloustuen taso kuuluu vain siirtymäkauteen.

Suomi uskoo ratkaisun maataloustuista olevan nyt hieman lähempänä. EU:n maatalouskomissaari Franz Fiscler taas odottaa Suomelta uutta ehdotusta tukikiistan ratkaisemiseksi.

Tänään Seinäjoella vieraillut maatalouskomissaari toisti käsityksen, että 141-tuki on vain siirtymäkautta varten. MTK ei aio antaa periksi tuen säilyttämisessä entisellään.

Sivistynyttä mielenosoitusta


Maatalouskomissaaria oli Seinäjoella vastassa joukko sivistyneitä mielenosoittajia. Etelä-Pohjanmaan maaseutukeskuksen 140-vuotisjuhliin juhlapuhujaksi Seinäjoelle saapunut Fischler olisi voinut saada toisenlaisenkin vastaanoton. MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Juha Saikkonen sanoo, että voimakeinot otetaan käyttöön sitten jos ja kun on niiden aika.

MTK: Periksi ei anneta


Fischler sanoi toivovansa, että ratkaisu löytyy ensi viikolla. Samaan aikaan ylimääräistä kokoustaan pitäneen MTK:n valtuuskunnan viesti maatalousministerille oli selvä. Tukineuvotteluissa ei saa antaa periksi tuumaakaan.

MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälän mukaan viljelijöille on vaikea selittää, jos neuvotteluista tullaan takaisin huonomman ratkaisun kanssa kuin mitä edeltäjät ovat saaneet.

Ymmärrys ei tuo erityisasemaa


Puheessaan pohjalaisviljelijöille Fischler vakuutteli ymmärtävänsä suomalaisen maatalouden erityisongelmia. Hän muistutti kuitenkin ettei se tarkoita erityisasemaa. Fischler tähdeksi, että 141-artiklassa on kyse siirtymäkauden toimenpiteestä, jonka tarkoituksena oli tukea väliaikaisesti Suomen viljelijöitä.

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Juha Saikkonen sanoo, että suomalaiseen oikeustajuun ei mene se, että artikla 141 on sovittu jäsenyysneuvotteluissa, ja nyt komissio yrittää vesittää sen.

Tilanne edistynyt hieman


Kovien paineiden alla oleva maatalousministeri uskoo tilanteen edistyneen hitusen. Juha Korkeaojan mukaan komissio myöntää, että 141-tuen nopeaa alasajoa ei ole mahdollista tehdä.

Fischler sanoi, että neuvottelujen päättämiseen ja ratkaisuun ollaan valmiita.

- Ovet ovat auki ja me odotamme uusia ehdotuksia, Fischler totesi.

Tukineuvottelut alkavat ylihuomenna Luxembourgissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.10.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme