Mainos
Mainos

Suomi vaatii turvallisuusneuvoston valtuutusta Irak-sodalle

Suomen hallitus antaa edelleen tukensa YK:n turvallisuusneuvoston toiminnalle Irak-asiassa. Hallitus korostaa myös EU:n yhtenäisyyden tärkeyttä.

Suomen hallitus antaa edelleenkin täyden tukensa YK:n turvallisuusneuvoston toiminnalle Irak-asiassa ja toivoo neuvoston säilyvän yksimielisenä. Irakin-tilannetta käsiteltiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa. Irakilta edellytetään turvallisuusneuvoston päätöslauselmien tinkimätöntä täytäntöönpanoa. Päätöslauselmat edellyttävät Irakin riisuvan itsensä joukkotuhoaseista.

Hallitus katsoo, että Irakin kriisi voidaan ratkaista rauhanomaisesti siten, että joukkotuhoaseiden riisuminen varmistetaan asetarkastajien toimesta. Asetarkastuksiin käytettäviä inhimillisiä ja teknisiä resursseja voidaan hallituksen mukaan vahvistaa yhteistyössä tarkastusten johdon kanssa.

Suomen kanta on edelleen, että mahdollinen sotilaallinen voimankäyttö edellyttää YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta.

Lipponen perää rauhanomaista ratkaisua

Irakin kriisi on voitava ratkaista rauhanomaisin keinoin, siten että asetarkastajat voivat varmistaa joukkotuhoaseiden riisumisen, sanoo pääministeri Paavo Lipponen. Lipponen selvitti tänään hallituksen kantaa eduskunnnan suurelle valiokunnalle ennen maanantain EU-huippukokousta Brysselissä. Lipponen toivoi, että EU-maat pääsisivät siellä yksimielisyyteen ainakin muutamasta peruslinjauksesta.

Ranskan, Saksan ja Venäjän yhteinen ehdotus asetarkastusten vahvistamisesta on osoitettu asetarkastajille. Lipposen mielestä heidän on myös arvioitava, olisiko lisävoimavaroista hyötyä. Suomella ei ole asiasta kantaa, hän totesi.

Voimankäyttö Irakia vastaan edellyttää YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta, sanoi Lipponen. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, tarvitaanko uusi päätöslauselma. Lipponen toivoi turvallisuusneuvoston pääsevän asiassa yksimieliseen päätökseen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän utiset 14.02.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme