Mainos
Mainos

Suomi vahvistaa Nizzan sopimuksen pian

Nizzan sopimuksen ratifiointi Suomessa etenee. Eduskunta saa esityksen käsiteltäväkseen huomenna ja käy siitä lähetekeskustelun maanantaina.

Sopimus astuu voimaan, kun kaikki EU-maat ovat ratifioineet sen. Nizzan sopimus neuvoteltiin pitkien valmistelevien neuvottelujen jälkeen valmiiksi viime joulukuussa ennätyspitkäksi venyneessä EU-huippukokouksessa.

Sopimuksessa määrätään, miten EU:n päätöksentekoa uudistetaan, kun unioni ottaa uusia jäseniä. Uudistuksessa sovittiin, että EU:n komissioon tulee vuodesta 2005 vain yksi jäsen joka maasta. Kun EU:n jäsenmäärä nousee 27:ään, alkavat komissaarin paikat kiertää niin, että kaikilla mailla ei ole aina omaa komissaaria.

Hallitus toteaa kirjelmässään, että äänten painotus ministerineuvostossa ei vastaa Suomen asettamia tavoitteita. Äänten jaosta luotiin varsin monimutkainen malli, jota jouduttiin vielä korjailemaan jälkeenpäin, kun kävi ilmi, etteivät sovitut äänikynnykset pidä paikkaansa.

Määräenemmistöpäätöksiä lisätään, mutta ei niin paljon kuin Suomi olisi halunnut. Kauppapolitiikka oli Suomelle tärkein alue, jolla haluttiin siirtyä määräenemmistöpäätöksiin. Sopimukseen ilmaantui kokouksen jälkeen myös julistus, jonka mukaan EU:n huippukokoukset siirtyvät asteittain pidettäväksi Brysselissä. Suomi katsoi, ettei tästä koskaan sovittu itse kokouksessa, mutta hyväksyi julistuksen pienen empimisen jälkeen. Sopimukseen liitettiin myös julistus, jonka mukaan seuraava uudistuskierros järjestetään vuonna 2004.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot