Mainos
Mainos

Suomi valmistautuu vaaleihin

Eduskunnan kokoonpano ratkaistaan neljän vuoden ajaksi vaalien varsinaisena äänestyspäivänä huomenna. Vaalihuoneistot ovat avoinna koko maassa klo 9 - 20. Ennakkoon on antanut äänensä jo runsaat miljoona kansalaista. Tiistaina päättynyt ennakkoäänestys oli aavistuksen verran vaisumpaa kuin neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa.

Viime kuukausina käytyä vaalikampanjaa on luonnehdittu jossain määrin latteaksi. Väriä siihen antoi ainoastaan kiistely Suomen Irak-politiikasta, mutta senkin vaikutus kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen saattoi jäädä vaatimattomaksi.

Mielipidetiedustelut ennakoivat hyvin tasaista kamppailua kahden suurimman puolueen SDP:n ja keskustan välille. Tuoreimmat kannatusarviot ovat osoittaneet puolueiden olevan joko tasoissa tai luvanneet keskustalle hienoista etumatkaa. Vaalien jälkeen käytävissä hallituksen muodostamista koskevissa neuvotteluissa eduskuntapaikat ovat kuitenkin prosenttiosuuksia tärkeämpiä. Pääministeri valitaan ensi kertaa eduskunnassa uuden perustuslain mukaisesti. Tunnustelijaksi pääsevällä suurimman puolueen puheenjohtajalla voi olla etulyöntiasema kumppanien etsimisessä. Se ei kuitenkaan takaa, että hänestä ilman muuta tulisi pääministeri.

Pääministerikilpa näkyi kampanjassa

Erityisesti SDP on pyrkinyt tekemään vaaleista pääministerivaalit. Puolue on halunnut viestittää, että sen ehdokkaita äänestämällä säilyy Paavo Lipposeen (sd.) henkilöity kokemus hallituksen johdossa. Keskusta on vastannut haasteeseen pyrkimällä tarjoamaan mahdollisimman selkeää vaihtoehtoa kahdeksan vuotta lähes samalla kokoonpanolla jatkuneelle hallituspolitiikalle. Myös keskusta on tehnyt selväksi, että sen puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki (kesk) on puolueen ehdokas pääministeriksi.

Muut puolueet, jotka eivät voi olla realistisesti mukana kannatuksen ykkössijasta, ovat torjuneet ajatuksen pääministerivaalista. Kyse on perustuslain muutoksesta huolimatta kansanedustajien, ei pääministerin tai muiden ministereiden valinnasta. Myös jotkut vaalitutkijat ovat pitäneet omituisena ajatusta, että jompaa kumpaa suurta puoluetta äänestämällä voi samalla valita Suomelle pääministerin. Tutkija Sami Borg huomautti tänään TV1:n Lauantaiseura-ohjelmassa, että huomenna käydään puoluevaalit. Vaalipiirijako takaa sen, että maan eri osat tulevat edustetuiksi tasapuolisesti. Vaalijärjestelmän pitäisi taata se, että myös eri näkemykset tulevat eduskunnassa esille. -Hallitus nauttii eduskunnan enemmistön luottamusta. Se on parlamentarismia. Vasta näiden jälkeen tulee pääministerikysymys, Borg totesi. Professori Pertti Pesonen näki pääministeriehdokkuuksissa yrityksen tukea oman puolueen menestystä eduskuntavaaleissa, jotta se saisi mahdollisimman monta paikkaa. Asiantuntijoiden suositus oli, että kansalaiset äänestäisivät sitä puoluetta, jota he ensisijaisesti kannattavat.

Tulos selviää puoliltaöin

Vaalien täydellinen tulos on selvillä puolen yön paikkeilla, kun suurimman vaalipiirin Uudenmaan laskentakin saadaan valmiiksi. Suuntaa antaa jo ennakkoäänien jakautuma ja äänestysprosentti. Ne ovat selvillä heti klo 20 jälkeen. Perinteinen näkemys on ollut, että alhainen äänestysprosentti vie ääniä vasemmistopuolueilta.

Kehotus käydä äänestämässä on ollut näkyvästi esillä sekä SDP:n kampanjassa että SAK:n tiedotuksessa. Keskustan viime hetken ilmoittelussa isketään takaisin korostamalla, ettei demokratiaan kuulu se, että vallanpitäjät pelottelevat ihmisiä äänestämään.

(MTV3-STT)

Katso myös Matti Maunun juttu aiheesta
Puolueet ottivat vaalikampanjoissaan loppukirin. Ajatus pääministerivaaleista näyttää myös hyvin uponneen äänestäjiin. (Kymmenen uutiset 15.03.)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme