Mainos
Mainos

Suomi varautuu mahdolliseen rauhanturvaoperaatioon Libanonissa

Poliittinen päätös operaation osallistumisesta puuttuu. Presidentti Tarja Halosen mukaan ehtona on aselepo ja rauhansuunnitelma.

Suomi varautuu mahdolliseen YK-johtoiseen Libanonin rauhanturvaoperaatioon. Suomi voisi lähettää alueelle korkeintaan komppanian eli reilut sata sotilasta, ja silti pulaa voi tulla erityisesti kantahenkilökuntaan kuuluvista sotilaista. Siksi tutkitaan myös pienemmän asiantuntijajoukon lähettämistä.

YK-johtoisesta rauhanturvaoperaatiosta ei vielä ole päätetty, mutta sotilaat on jo pantu tekemään selvityksiä ja haarukoimaan mahdollisen rauhanturvajoukon kokoonpanoa.

- Teoriassa se on muutamasta asiantuntijasta tai esikuntaupseerista sitten johonkin joukkoon, joukkueeseen tai komppanian kokoiseen joukkoon, puolustusministeri Seppo Kääriäinen arvioi.

Puolustusministeri kuitenkin muistuttaa, että ensin tarvitaan poliittinen päätös osallistumisesta.

- Jokainen tällainen päätös tehdään erittäin huolella ja varsinkin nyt se tehdään nämä turvallisuusseikat huomioon ottaen, Kääriäinen painottaa.

Suomella on myös omat reunaehtonsa, jotka presidentti Tarja Halonen määritteli tänään.

- Ensin pitäisi saada aseet vaikenemaan, siis aselepo. Sitten pitäisi olla rauhansuunnitelma ja sitten siihen liittyvänä osana tulisi sitten ne joukot. Suomi päättää kuten muutkin maat sitten, kun on näkyvissä tämä suunnitelma ja kehys, miten siellä voi toimia, Halonen listasi.

Mitään erityistä hinkua Suomella ei Libanoniin ole, mutta jo pelkkä EU-puheenjohtajuus asettaa suuria poliittisia paineita Suomen osallistumiselle. Helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan.

Ensinnäkin tarvitaan lisää rahaa, jos rauhanturvaajia Libanoniin lähetetään. Suurin eli komppanian kokoinen joukkovaihtoehto, maksaisi noin 25 miljoonaa euroa vuodessa. Operaatiosta saattaa kaiken lisäksi tulla pitkä.

- En sulkisi pois sitäkään, että se olisi Suomen osalta, jos Suomi siihen osallistuu, niin alkuun määräaikainen, puolustusministeri kertoo.

Toisaalta Suomi on jo nyt sitoutunut moniin tehtäviin Afganistania myöten, ja EU-joukkojenkin päivystysvuoro alkaa ensi vuoden alussa. Reserviläisiä riittäisi vielä Libanoniinkin, mutta kantahenkilökunnasta saattaa tulla pulaa.

- No me mitoitamme sen osallistumisemme niin, että me pystymme tehtävämme hoitamaan joka tapauksessa täysipainoisella tavalla, Kääriäinen painottaa.

Päätös mahdolliseen rauhanturvatehtävään lähtemisestä tehdään aikanaan hallituksen, eduskunnan ja presidentin yhteistyönä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme