Mainos
Mainos

Suomi vastustaa Hollannin hanketta kieltää turkistarhaus

Suomi tuomitsee Hollannin aikeet turkistarhauksen kieltämiseksi maassa. Hallituksen EU-ministerivaliokunta katsoo, että suunniteltu kielto voi häiritä EU:n sisämarkkinoiden toimintaa.

Hollanti on ajanut turkistarhauksen kieltämistä aikaisemminkin, mutta edellinen lakihanke vuodelta 2001 ei mennyt läpi. Suomi on aikaisemmin vastustanut myös Britannian ja Ruotsin vastaavia kieltohankkeita.

Ehdotus koskee eläintenpitoa. Laki kieltäisi turkiseläinten pitämisen, tappamisen ja tapattamisen maassa siirtymäkauden jälkeen. Se ei estäisi tuomasta maahan, myymästä tai markkinoimasta turkiksia.

Hollannissa laki vaikuttaisi ennen kaikkea minkintarhaukseen, sillä Hollanti on ollut merkittävä minkinnahkojen tuottaja Euroopassa. Suomi pitää ongelmallisena, että suuri tuottaja poistuisi markkinoilta, sillä se häiritsisi markkinoiden toimintaa ja vaikuttaisi jäsenmaiden väliseen kauppaan.

Hallitus katsoo, että ehdotus voi haitata suomalaisia elinkeinonharjoittajia ja turkistoimialaa. Suomi pitää myös ongelmallisena sitä, että yksittäiset EU-maat kieltäisivät kokonaan tietyn elinkeinon harjoittamisen, joka muualla on täysin laillinen.

Cronbergin tonttia

Suomen turkisalalle kertyisi ongelmia siitä, että kielto estäisi suomalaisia turkistuottajia myymästä Hollantiin siitoseläimiä ja rehua. Suomi on myös huolissaan siitä miten koko eurooppalaisen turkisalan kilpailukyky kehittyisi suhteessa Euroopan ulkopuolisiin maihin, joissa eläinsuojelun taso on alhaisempi. Esimerkiksi Kiina on kasvattanut tuotantoaan merkittävästi.

Ministerivaliokunta päätti siten tänään, että Suomi antaa Hollannille yksityiskohtaisen lausunnon lakiehdotuksesta. Hollanti on EU-sääntöjen mukaisesti ilmoittanut muille jäsenmaille ja komissiolle lakihankkeestaan jo luonnosvaiheessa. Lausunnon johdosta Hollannin pitää lykätä lain voimaantuloa puolella vuodella.

Hallitus ei pitänyt asiasta ministerivaliokunnan kokousta, vaan asia hyväksyttiin kirjallisessa menettelyssä. Asia kuuluu työ- ja elinkeinoministeriössä työministeri Tarja Cronbergille (vihr.), joka tosin on tällä viikolla kesälomalla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme