Mainos

Suomi vastustaa mehiläistuhoja aiheuttavien torjunta-aineiden kieltämistä

EU aikoo kieltää mehiläistuhoja aiheuttavien torjunta-aineiden käytön nopealla aikataululla. Päätös on tarkoitus tehdä ensi maanantaina ja se tulisi voimaan heinäkuussa.

Euroopan ruokaturvallisuusviraston kuukausi sitten julkaistun raportin mukaan neonikotinoideja sisältävät torjunta-aineet saattavat aiheuttaa mehiläisten joukkokuolemia.

- Tällaiseen rajoitusehdotukseen tulee suhtautua vakavasti ja mehiläiskuolemat tulee ottaa vakavasti, kommentoi ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

EU-komissio esittääkin, että neonikotinoidien käyttö kiellettäisiin sellaisille kasveille, jotka houkuttelevat mehiläisiä ja muita pölyttäjiä. Kiellettäväksi tulisi kolme tehoainetta: klotianidi, imidaklopridi ja tiametoksaami.

Suomi vastustaa kieltoa.

- Suomi suhtautuu kielteisesti neonikotinoidien kieltoon. Suomi pitää sitä liian rajuna päätöksenä tässä vaiheessa, sanoo maatalousylitarkastaja Tove Jern maa- ja metsätalousministeriöstä.

Rypsin ja rapsin viljely vaarassa

Suomen nihkeys johtuu siitä, että kiellettäväksi suunniteltuja aineita käytetään Suomessa rypsin ja rapsin peittaukseen eikä tarjolla ole korvaavia valmisteita. Kielto aiheuttaisi ongelmia viljelijöille.

- Tuottajat sanovat, että lähestulkoon rypsinviljely loppuu. Sehän tarkoittaa, että rypsiöljyn tuotanto loppuisi ja kotimaisen rehuvalkuaisen tuotanto loppuisi, tarkentaa Tove Jern.

Suomessa on käytössä 12 neonikotinoideja sisältävää torjunta-ainetta.

- Niitä käytetään esimerkiksi peittauksessa, kasvihuoneissa, metsäpuiden taimituotannossa ja myös kotitalouksissa, luettelee Kaija Kallio-Mannila.

EU-päätöksestä riippumatta Tukes aikoo tämän vuoden aikana tutkia ja arvioida kaikki käyttökohteet. Kaikki turha neonikotinoidien käyttö halutaan lopettaa.

Pölyttäjien häviäminen vakava uhka

Euroopan viljelijäjärjestöt ovat arvioineet, että neonikotinoidikielto aiheuttaisi viljelijöille 4,5 miljardin euron vuosittaiset tappiot. Toisaalta pölyttäjien häviäminen aiheuttaisi vieläkin suuremmat tappiot. Arvioiden mukaan yli 14 miljardia euroa vuodessa

- Tässä on olemassa monta eri arviota, kumpi on suurempi haitta ja missä on suuremmat menot. Tässä on vaikea arvioida, mikä on absoluuttinen totuus, pohtii Tove Jern.

- Mehiläisten häviäminen aiheuttaisi valtavat tappiot ja sen takia asia on otettava vakavasti ja harkittava eri näkökohtia, muistuttaa Kaija Kallio-Mannila.

Mehiläisten selittämättömiä joukkotuhoja on raportoitu eri puolilta maailmaa. Yli 80 prosenttia tärkeimmistä ruokakasveista ja 90 prosenttia luonnon kasveista on riippuvaisia mehiläisistä ja muista pölyttäjistä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot