Mainos
Mainos

Suomi yrittää kaataa Ruotsin uuden minkkitarhauslain

Ruotissa lausuntokierroksella oleva laki asettaa minkin kasvatukselle uusia, tiukkoja laatuvaatimuksia. Suomessa uskotaan, että hankkeen tavoite on kuitenkin minkkitarhauksen lopettaminen. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan Ruotsin lailla olisi erittäin hankalat vaikutukset Suomen tarhauselinkeinolle.

Suomi yrittää kaataa Ruotsin uuden minkkitarhauslain. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan harkinnassa on jopa vastaava väliintulo, jolla Suomi muutama vuosi sitten onnistui romuttamaan Hollannin aikeet lopettaa turkistarhaus.

- Ruotsin lailla olisi erittäin hankalat vaikutukset Suomen tarhauselinkeinolle. Siellä tuotetuista minkinnahoista noin puolet tuodaan meille jalostettavaksi, Pekkarinen sanoi Brysselissä tänään.

Ruotsissa lausuntokierroksella oleva laki asettaa minkin kasvatukselle niin tiukkoja uusia laatuvaatimuksia, että alan epäillään kaatuvan. Minkeille tulisi muun muassa rakentaa uima-altaat.

Pekkarinen arvioi, että ilmeinen tavoite onkin minkintarhauksen lopettaminen. Hän esitti Suomen huolen eilen ruotsalaiselle kollegalleen Thomas Östrosille, joka vahvisti, että lakia aiotaan panna toimeen vauhdilla.

- Nyt on katsottava, mitä mahdollisuuksia meillä on kääntää Ruotsin pää. Vaihtoehtoja selvitetään, Pekkarinen kertoi.

Hän viittasi muutaman vuoden takaiseen väliintuloon, jolla Suomi kaatoi Hollannin aikeet lopettaa turkistarhaus. EU:n komissiolle silloin tehdyn valituksen perusteena oli unionin keskeisiin oikeuksiin lukeutuvan elinkeinovapauden rajoittaminen.

Nyt pohja tosin on eri, sillä Ruotsin laki asettaa vaatimuksia tarhaeläinten elinolojen parantamiselle. Suomessa kuitenkin lasketaan, että kyse on minkkitarhauksen lopettamisesta kiertoteitse.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot