Mainos
Mainos

Suomi yrittää remontoida EU:n oikeusjärjestelmää

Suomen painopisteet oikeusasioissa ovat tehokkaamman päätöksenteon ohella mm. EU-kansalaisten oikeusaseman parantaminen ja avoimuus.

Suomi aloittaa maanantaina pyrkimyksensä tehostaa puheenjohtajakaudellaan EU:n toimintaa oikeusasioissa. Tuolloin ministereistä koostuva EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvosto järjestää ensimmäisen Suomen kauden kokouksensa Brysselissä.

Oikeusministeri Leena Luhtanen esittelee kokouksen aluksi Suomen painopisteitä oikeusasioissa. Näitä ovat tehokkaamman päätöksenteon ohella mm. EU-kansalaisten oikeusaseman parantaminen ja avoimuus.

Puheenjohtajakauden aikana hankkeiden vetovastuussa on Luhtasen lisäksi sisäasiainministeri Kari Rajamäki.

Kokouksen painopiste on sisäministeriön puolella. Maanantaina käsitellään mm. EY:n liittymistä YK:n ihmiskauppaan ja laitonta maahanmuuttoa koskeviin sopimusjärjestelyihin.

Luhtasen ja Rajamäen vastuulla on EU:n oikeus- ja turvallisuusasioista vastaavan komissaarin Franco Frattinin neljän tiedonannon käsittely. Varsinainen poliittinen keskustelu käydään Tampereella 20.-22. syyskuuta järjestettävässä epävirallisessa ministerikokouksessa.

Luhtasen mukaan komission esitykset tukevat Suomen tavoitteita.

Kirjavat käytännöt samoihin raameihin

Luhtasen mukaan komission esitykset tukevat Suomen tavoitteita. Näistä keskeisin on yli rajojen tapahtuvan päätöksenteon helpottaminen. Esimerkiksi Helsingin käräjäoikeuden pidätysmääräys voitaisiin toteuttaa vaikkapa Madridissa.

EU:n päätöksien kirjavaa soveltamista jäsenmaissa halutaan myös yhdenmukaistaa.

Komissio on esittänyt oikeusasioiden siirtämistä ns. kolmannesta pilarista ensimmäiseen, mikä tehostaisi päätöksentekoa. Yhteispäätösmenettely sallisi määräenemmistön ratkaisun ja vahvistaisi parlamentin roolia.

Uusia toimia on luvassa päätöksenteon tehostamiseksi mm. poliisi- ja rikosoikeudellisessa yhteistyössä. Lisäksi komissio on antanut tiedonannon EY-tuomioistuimen toimivallan laajentamisesta mm. viisumi-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa sekä siviilioikeutta koskevissa asioissa.

Ministerit hyväksyvät maanantaina myös uuden siviilioikeuden rahoitusohjelman.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme