Mainos
Mainos

SuomiAreena: Onko verotus laillistettua rosvoamista?

Mikä on oikeudenmukaista verotusta? Miten pitäisi verottaa? Kaikkia meitä koskettava asia puhututti SuomiAreenassa Suuressa verokeskustelussa. Keskustelusta tuli värikäs, vaikka kaikki puhujat vaihtuivat eduskunnan kokoontumisen takia.

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi paalutti hyvälle verotukselle kolme seikkaa:

- Ensimmäiseksi verojärjestelmän on oltava yksinkertainen, toiseksi oikeudenmukainen niin että samassa asemassa olevat maksaisivat veroja yhtä paljon, ja kolmanneksi läpinäkyvä. Kansalaisten pitää tietää, miten rahoja käytetään.

Kirjailija, entinen SDP:n poliitikko Lasse Lehtinen muistutti, että vuosisatoja jatkunut eurooppalainen menestys perustuu parlamentarismiin sekä yksityiseen omistukseen ja patenttisuojaa. Feodaalisessa järjestelmässä kuningas omisti ja vei kaiken.

- Tämä yhdistelmä, että osa tuotoista voidaan ottaa yhteiseen käyttöön, on osoittautunut hyväksi.

Entinen pääministeri, nykyinen Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen muistutti Lehtiselle ja yleisölle, että jakosuhteesta pitää keskustella. Vanhanen korosti myös verotuksen ohjaavaa vaikutusta.

- Verotuksella voidaan ohjata yritysten ja yksilöiden käytöstä, koska julkisen sektorin menopuolella ei yksin pärjätä, Vanhanen totesi.

Tällainen verotusohjausmekanismi on esimerkiksi ns. sokeriverolla.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot