Mainos
Mainos

Suominen: Venäjä-politiikka liian EU-sidonnaista

Europarlamentaarikko Ilkka Suominen arvostelee Suomen Venäjä-politiikkaa liiasta sitoutumisesta EU:n Venäjä-strategiaan. Suomisen mielestä maiden välille pitäisi rakentaa vahvempaa kahdenvälistä yhteyttä ja sitoutua Venäjän presidentin Vladimir Putinin ohjelmaan eri tavalla kuin nyt tehdään.

Kokoomuksen Nykypäivä-lehden haastattelema Suominen viittaa Saksan linjauksiin Putinin vierailun aikana. -Liittokansleri Schröder ei vetäytynyt minkään EU-strategian taakse, vaan sanoi selkeästi haluavansa ensisijaisesti kehittää Saksan ja Venäjän suhteita.

Suominen muistuttaa, että Luoteis-Venäjän kehitys vaikuttaa myös Suomen asemaan Euroopassa ja voi nostaa Suomen painoarvoa Euroopassa. Myös pohjoinen ulottuvuus on Suomisen mielestä jäänyt turhan vaatimattomalle hoidolle.

Puheenjohtajuuden lumot

-Ollaanko meillä vieläkin liikaa puheenjohtajuuskauden lumoissa vai onko kysymys nykyisen poliitikkopolven yleisestä haluttomuudesta ja kyvyttömyydestä ymmärtää Suomen ja Venäjän suhdetta Suominen kyselee. Suomisen mielestä Suomen tulisi opiskella sitä, miten Etelä-Euroopassa hankitaan sekä rahaa että yleistä mielenkiintoa Välimeren alueen kehittämiseen. Pohjoinen ulottuvuus toimii hänen mukaansa vasta kun Venäjän kanssa löydetään yhteisiä kahdenvälisiä projekteja, joihin tarvitaan myös EU:ta.

Suominen rauhoittelee keskustelua EU:n muodostumisesta liittovaltioksi. Saksan ulkoministeri Fischerin ajatukset ovat Suomisen mielestä utopiaa, johon kannattaa palata aikaisintaan 30-50 vuoden kuluttua. Federalismi on Suomisen mukaan niin etäällä, ettei sitä kannata pelätä, jos ei halua pelätä kaikkea muutakin.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme