Mainos
Mainos

Suonenjoen mansikkasadosta tulossa hyvä

Oikukas sää on aiheuttanut mansikkasadon kypsymisessä poikkeuksellisen suuria alueellisia eroja. Tällä viikolla mansikkakauden uskotaan olevan parhaimmillaan Keski-Suomessa, Savon alueella ja Pohjois-Karjalassa.

Alkukesän hallat, kuivuus ja sateet ovat rokottaneet satoa ja sen uskotaankin jäävän hieman normaalia pienemmäksi.

Mansikan pääsadon poiminta on alkanut Suonenjoella. Suonenjoen Marjanviljelijöiden puheenjohtaja Veijo Karkkosen mukaan sadosta on odotettavissa kohtalaisen hyvää.

- Jos ei nyt helteitä ole tulossa, niinkuin nyt näyttää, niin on tulossa sellainen tasaisen hyvä mansikkakausi, MTV:n Huomenta Suomen haastattelema Karkkonen sanoo.

Karkkosen mukaan nyt on myös hyvä aika lähteä säilömään mansikoita.

Suonenjoella mansikkaa viljellään 1600 tilalla noin 13 miljoonaa kiloa vuosittain. Heinäkuun alussa rajut raekuurot koettelivat Suonenjoen mansikkatiloja. Jopa pingispallon kokoisetä rakeet rikkoivat marjoja, lehtiä ja kukintoja.

- Tilakohtaisesti tämä oli ikävä asia, mutta mansikkasatoon kokonaisuudessaan reakuurot eivät vaikuttaneet, Karkkonen kertoo.

Itä-Suomen mansikkasato myöhästyy harvinaisen paljon

Itä-Suomen mansikkasato on viikkoja myöhässä. Kun tavallisesti pääsatokausi päättyy näihin aikoihin, on mansikka nyt vasta kypsymässä.

- Ei tällaista ole sattunut minun muistini aikana. Olen ollut näissä hommissa 25 vuotta, kertoo Pohjois-Karjalan Marjanviljelypiirin puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.

Hän arvioi, että pääsato kypsyy tämän viikon aikana, jos ilma pysyy lämpimänä. Etelä-Suomessa satokausi alkaa olla lopuillaan.

Mansikka maksaa tänä kesänä aiempia vuosia enemmän.

- Kalliin öljyn takia kustannukset ovat nousseet huimasti, vähintään kymmenen prosenttia, Ruutiainen kertoo.

Hän arvioi, että viiden kilon mansikkalaatikko maksaa tänä vuonna 25-30 euroa, viisi euroa enemmän kuin viime vuonna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme