Mainos
Mainos

Suopursuruostetauti kuihduttaa kuusikot

Kuusikot ovat monen luonnossaliikkujan hämmästykseksi alkaneet viime päivinä kellastua. Kyse on poikkeuksellisen laajasta suopursuruostetautiepidemiasta. Viimeksi tauti esiintyy kuusikoissa tässä mitassa 80-luvun alussa.

Suopursuruostetaudin vaivaamat kuusikot näyttävät ikään kuin pystyyn kuivavilta.

- Tätä tautia on tänä vuonna koko Etelä-Suomessa ja aina tuonne Lapin läänin rajoille saakka ja varsin yleisesti ainakin täällä Itä-Suomessa havaittavissa, soisilla alueilla etupäässä, sanoo piirimetsänhoitaja Antti Heikkilä Etelä-Savon metsäkeskuksesta.

Kuusen suopursuruoste tarttuu varsin lyhyenä aikana keskikesällä kuusen uusiin kasvaimiin. Tänä kesänä keskikesä oli niin kostea, että tauti pääsi leviämään. Ilmeisesti myös alkukesän kolea sää on heikentänyt kuusen vastustuskykyä erilaisille taudeille.

Kasvutappioita on odotettavissa jo tämän kesän epidemian jäljiltä.

Taudin saastuttamat neulaset varisevat syyskuun alkuun mennessä, mikä hidastaa kuusien kasvua. Mikäli tauti jatkuu ensi vuonna, ovat kasvutappiot jo melko tuntuvat.

Tämän kesän vuosikasvut ovat alkaneet hyvää vauhtia kaljuuntua.

Kun nyt vaurioituneet neulaset varisevat, uusi vuosikasvain on tavallista arempi pakkasvaurioille ja myöskin muille sienitaudeille. Suopursuruoste-epidemia saattaa välillisesti aiheuttaa siten myös muiden tautien esiintymistä.

Nyt kellertyvät kuusikot ovat vaaravyöhykkeessä myös ensi kesänä.

Jos ensi kesänäkin olosuhteet sienen leviämisille ovat otolliset eli on kostea keskikesä, saattaa hyvin olla, että tauti uusiutuu. Itiömateriaalia varmasti riittää, koska tänä kesänä tauti on ollut runsasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme