Mainos

Super: Kuntien peruspalvelut turvattava

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäki vaatii valtioneuvostoa turvaamaan kuntien peruspalvelut.

Väliaikaisratkaisuna on nostettava kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuusprosenttia ja kunnille on ohjattava nykyistä suurempi osuus yhteisöveron tuotosta. Samalla on nostettava kuntien harkinnanvaraista rahoitusavustusta kaikkein heikoimmassa olevien kuntien toiminnan ja palvelujen saatavuuden varmistamiseksi.

Kuntien tilanne heikkenee

Kuntien talous heikkenee jyrkästi. Tähän vaikuttavat verotulojen lasku ja menojen kasvu. Erityisen vaikea tilanne on niissä kunnissa, joissa yritykset lomauttavat ja irtisanovat huomattavan paljon henkilöstöään ja joissa kunnat tämän seurauksena menettävät yhteisöverotuloja ja tuloveroja.

Valtiontalouden liikkumavaraa lisättäisiin sillä, että suunnitellut tuloveron kevennykset kohdistettaisiin pieni- ja keskituloisille ja samalla luovuttaisiin suurituloisten veronkevennyksistä. Tällä toimenpiteellä voidaan ylläpitää työllisyyttä edistävää kulutuskysyntää ja kotimarkkinoiden toimintaa.

Hoitajien työllistyminen vaikeutuu

Tänä keväänä valmistuu sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle tuhansia uusia hoitajia, heistä lähihoitajia noin 4 000. Tässä tilanteessa heillä olisi suuria vaikeuksia työllistyä ja saada edes kesäloman ajaksi sijaisuuksia.

Toteutuessaan kuntien säästötoimet vaikuttavat kuntalaisten arkipäivään palvelujen saatavuuden ja laadun heikentyessä. Samanaikaisesti sosiaali- ja terveydenhuoltomenot kasvavat muun muassa lisääntyneinä toimeentulotukimenoina. Palvelujen osalta on aiheellisesti pelättävissä, että hoitojonot kasvavat ja hoitotakuun toteuttaminen vaarantuu. Joka tapauksessa menot lisääntyvät tulevaisuudessa, kun jonoja jouduttaisiin purkamaan ylimääräisin kustannuksin.

SuPeriin kuuluu 70 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot