Mainos
Mainos

Supo: Isis suoltaa nettiin radikalisoivaa materiaalia – propagandaa tehtaillaan myös suomeksi

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan terrorismin uhkataso ei ole laskemassa.

– Terrorismi muuttaa muotoaan, Pelttari totesi supon vuosikirjan julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

Muutoksella Pelttari tarkoittaa sitä, että Isis on menettänyt maa-alueitaan, mutta sillä on edelleen kyky tuottaa radikalisoivaa materiaalia nettiin. Tätä propagandaa on tuotettu myös suomeksi.

Keitä ovat ne 370, joiden Supo epäilee toimivat terrorismin hyväksi? Katso videolta Suojelupoliisin erikoistutkija Saana Nilssonin haastattelu!

– Noin neljäsosalla on taustaa terroristijärjestössä toimimisesta tai terroristikoulutusta.

Terrorismin uhkataso ei ole viime kesän jälkeen muuttunut. Se on edelleen neliportaisella asteikolla toiseksi alimmalla tasolla ”kohonnut”.

Noin puolet supon voimavaroista menee terrorismin torjuntaan. Muutama vuosi sitten osuus oli kolmekymmentä prosenttia. Samaan aikaan supon budjetti ja henkilöstö ovat kasvaneet.

Pelttarin mukaan kyberhyökkäykset ovat arkipäivää, koska suomalaisyritykset kiinnostavat ulkomaista tiedustelua.

Uhkien torjunta on kuitenkin aiempaa vaikeampaa, koska yritykset ulkoistavat tiedon hallinnointia. Suojelupoliisi kaipaa eduskunnan käsittelyssä olevan tiedustelulain valtuuksia.

Ääriliikkeet maltillisina

Supon mukaan ääriliikkeiden vuosi oli rauhallinen. Supo mainitsee Pohjoismaisen vastarintaliikkeen, jonka lakkauttamista poliisihallitus vaati. Se sai aikaan jonkin verran mielenosoituksia.

Turun puukotusisku ei kuitenkaan vaikuttanut ääriliikehdintään.

Muista ilmiöistä supo mainitsee ajoneuvojen poltot. Tampereella poltettiin marraskuussa neljä kuorma-autoa ja eläinten oikeuksien puolustajat ilmoittivat olevansa vastuussa.

Itsenäisyyspäivän alla Vantaalla poltettiin kolme autoa. Niiden omistaja oli paikallinen ravintoloitsija, jonka tiloissa oli tarkoitus järjestää kansallismielisten itsenäisyyspäivän jatkotilaisuus. Nimettömät antifasistit ottivat vastuun.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme