Mainos

Supo on tyytyväinen KHO:n salauslinjaukseen

Tietolähteet salataan, jos tietojen antamisen epäillään vaarantavan Supon salaisen tarkkailujärjestelmän.

Supon vaarallisena pitämät ihmiset eivät tulevaisuudessakaan saa tietää, mihin vaarallisuusväitteet perustuvat. Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti tänään, että Supon antamat lausunnot pysyvät salaisina jopa asianosaisilta.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan poliisin tietojen salaaminen on välttämätöntä, jos tietojen antamisen epäillään vaarantavan salaisen tarkkailujärjestelmän.

Päätöksestä tyytyväinen Supon apulaispäällikkö Hannu Moilanen sanoo, että ulkomaalaislausuntoja voidaan antaa tulevaisuudessakin.

- Voimme jatkaa toimintaa ja pitää yllä turvallisuutta.

Jos KHO:n päätös olisi ollut toisenlainen, Supon olisi Moilasen mukaan pitänyt lopettaa kokonaan lausuntojen antaminen.

- Tänne olisi saattanut päästä epätervettä ainesta, joka olisi vaarantanut turvallisuutta. Valtion turvallisuus olisi varmasti heikentynyt.

Vain harva "vastustava"

Supo-lausunnoissa arvioidaan, onko jonkin ihmisen maahan tuleminen tai jääminen riski Suomen turvallisuudelle. Riskit liittyvät muun muassa terrorismiin tai vakoiluun. Vain ani harva Supon lausunnoista on niin sanotusti tulemista tai jäämistä vastustava.

KHO:hon asti johtanut jupakka liittyy Ulkomaalaisviraston päätöksiin, joissa se hylkäsi oleskelulupa- ja kansalaisuusanomuksia. Hylkäämisen perusteina virasto käytti Supon kielteisiä ulkomaalaislausuntoja. Helsingin ja Kuopion hallinto-oikeudet kuitenkin palauttivat urakalla päätöksiä virastolle uudelleen käsiteltäviksi.

Hallinto-oikeuksien mielestä Ulkomaalaisviraston olisi pitänyt itse selvittää kielteisten Supo-lausuntojen perusteet. Ulkomaalaisviraston lausunnoista olisi hallinto-oikeuksien mukaan pitänyt selvitä, miksi kielteisen päätöksen saaneet ihmiset olivat uhka.

Hallinto-oikeuden tutkittava perusteet

Supo antoi KHO:lle kiistatapauksista lausunnon, jossa se jyristen uhkasi lopettaa kokonaan ulkomaalaislausuntojen antamisen, jos edes taustatiedot tulevat asianosaisille julkisiksi. Supon mukaan julkistus olisi vaarantanut valtion turvallisuuden ja Supon maineen ulkomaisten yhteistyökumppaneiden silmissä.

KHO:n mukaan hallinto-oikeudet menettelivät väärin, koska niiden pitäisi itse tutkia kielteisten Supo-lausuntojen perusteet sekä yksilön oikeuksien ja valtion turvallisuuden välinen oikeudellinen tasapaino.

KHO katsoo, että hallinto-oikeuksien pitää itse hankkia salattu aineisto asianosaisilta ja tutkia, ovatko Supon perusteet olleet riittäviä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot