Mainos
Mainos

Supo: Tietomurrossa vietiin runsaasti materiaalia – takana valtiollisia toimijoita

Suojelupoliisin johtamassa esitutkinnassa on onnistuttu pääpiirteittäin selvittämään Suomen ulkoministeriöön kohdistuneet tietomurrot.

Suojelupoliisin mukaan esitutkinnassa on ilmennyt, että kyseessä oli kaksi selvästi erillistä kokonaisuutta. Toista tietomurtoa on tutkittu vakoiluna ja toista törkeänä vakoiluna. Suojelupoliisi jatkaa molempien kokonaisuuksien esitutkintaa eräiden teknisten yksityiskohtien selvittämiseksi.

Epäilty vakoilu oli ehtinyt jatkua havaitessa jo useita vuosia. Tutkinnan yhteydessä suojelupoliisi havaitsi toisen, vielä vakavamman tapauksen. Supo kuvailee tekoa toteutustavaltaan erittäin edistykselliseksi ja vaikeasti havaittavaksi.

Taustalla valtiollisia toimijoita

Molempien vakoilutapausten taustalla epäillään olleen valtiollisia toimijoita.

Suojelupoliisi kertoo saaneensa selville ulkoministeriöstä lähteneen tietoliikenteen määrän. Supon mukaan materiaalia on viety runsaasti. Kaikkia asiakirjoja ei ole pystytty yksilöimään eikä niiden sisältöä tai luonnetta ole mahdollista arvioida.

Tavalliset virustorjuntaohjelmat eivät pysty havaitsemaan motivoituneen tekijän toteuttamaa kohdistettua tietokaappausta.

Tieto ensimmäisestä tapauksesta tuli Suojelupoliisille ulkomailta. Suomessa ei ole viranomaista, jolla olisi toimivalta ja resurssit tunnistaa poikkeavaa verkkoliikennettä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme