Mainos

Supon aluepäällikkö vältti syytteen uhkailusta

Suojelupoliisin pohjoisen alueen päällikön Martti Pitkäsen epäiltiin uhkailleen kahta todistajaa, jotka esiintyivät oikeudessa Supon teleurkintajutussa.

Suojelupoliisin pohjoisen alueen päällikköä Martti Pitkästä vastaan ei nosteta syytettä oikeudenkäynnissä kuultavan uhkaamisesta.

Kajaanin johtavan kihlakunnansyyttäjän Matti Välisen mukaan syyteharkinnassa ei löytynyt näyttöä siitä, että Pitkänen olisi yrittänyt oikeudettomasti vaikuttaa todistajien lausuntoihin. Kihlakunnansyyttäjä sanoo tiedotteessaan, että Pitkänen ei ole tapahtuma-aikaan ollut käskyvaltasuhteessa todistajiin.

Syyttäjä ei löytänyt myöskään näyttöä siitä, että teko olisi tehty hyötymistarkoituksessa. Tämän vuoksi Pitkästä ei syytetä myöskään virka-aseman väärinkäytöstä.

Jutun juuret juontavat Helsingin käräjäoikeudessa viime joulukuussa käytyyn Supon teleurkintajuttuun. Pitkäsen epäiltiin yrittäneen vaikuttaa kahteen tuolloin todistajina toimineisiin suojelupoliisin työntekijöihin.

Välisen tiedotteen mukaan Pitkäsen avustaja ehdotti ennen teleurkintaoikeudenkäynnin alkua tapaamista kahdelle syyttäjän nimeämälle todistajalle, jotka työskentelivät suojelupoliisin palveluksessa. Tapaaminen oli tarkoitus toteuttaa ilman Pitkäsen läsnäoloa. Todistajat kieltäytyivät tästä, minkä vuoksi Pitkänen soitti heille useaan kertaan.

Kihlakunnansyyttäjän mukaan Pitkänen esitti puheluissaan lausumia, jotka olivat todistajien mielestä epäasiallisia etenkin Pitkäsen pitkäaikaisen esimiesaseman vuoksi. Todistajat olivat kuitenkin Pitkäsen kanssa samaa mieltä siitä, että lausumien tarkoituksena ei ollut vaikuttaa heidän tuleviin lausuntoihinsa. He katsoivat, että kyse oli Pitkäsen reaktiosta todistajien kieltäydyttyä tapaamisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Välisen mukaan aiottua tapaamista ja Pitkäsen esittämiä lausuntoja ei voida pitää yrityksenä vaikuttaa oikeudettomasti todistajien lausuntoihin eikä suunniteltu tapaaminen ollut lainvastainen. Pitkänen ei tuolloin hoitanut suojelupoliisin pohjoisen alueen päällikön tehtäviä, joten hän ei ollut käskyvaltasuhteessa todistajiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot