Mainos
Mainos

Supon erikoistutkija Isisin tilanteesta: Järjestö kannustaa yhä voimakkaammin iskuihin Euroopassa

Suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen arvioi Huomenta Suomessa, että Isisin ”kalifaatin” murentuminen Lähi-idässä tuo oman lisäuhkansa nykyiseen tilanteeseen, kun Isis siirtää toimintaansa valtiomallisemmasta toiminnasta sissitaisteluun ja hajautettuihin iskuihin.

Hän uskoo järjestön kannustavan yhä enemmän iskuihin Euroopassa. Oman haasteensa tuovat konfliktialueelta Eurooppaan todennäköisesti palaavat vierastaistelijat.

– Se lisää uhkatekijöitä, hän arvioi tämän vaikutuksia.

Vaikka turvallisuusviranomaisten tavoite on, ettei vastaavia tekoja enää nähtäisi, arvioi Hiltunen tulevaisuuden näyttävän haastavalta.

– Vähintäänkin tällaisia hankkeita tai suunnitelmia tullaan näkemään. Määrällisesti tällaiset hankkeet tulevat kokemaan vielä uusia piikkejä, hän toteaa.

Monenlaisia terroristeja

Sekä Turun että Barcelonan tutkittujen terroritekojen pääepäillyt ovat kotoisin Marokosta. Hiltusen mukaan olennaista on selvittää, missä päätös terroritoimintaan osallistumisesta on syntynyt. Henkilöt ovat voineet radikalisoitua niin kotimaassaan kuin muualla, ja jotkin kotimaan yhteisöt voivat altistaa radikalisoitumiselle.

– Onko mahdollinen iskuidea syntynyt aiemmin vai onko päätynyt täällä radikalismiverkostoihin, hän pohtii.

Nykypäivän terrorismia kuvaakin hänen mukaansa se, että toimijat voivat olla eri tasoisia.

Yhtäältä kentällä toimii pitkän linjan radikaaleja, joilla voi olla koulutusta ja jopa logistiikkaakin taustajärjestöltä. Toisaalta joillakin toimijoilla voi olla ryhmään vain pinnallinen yhteys esimerkiksi verkon kautta, josta saavat vinkkejä, tukea sekä ideologiaa. Lisäksi voi olla yksinäisiä toimijoita, jotka ovat poimineet ideologina verkosta ja ryhtyneet suoraan toimintaan.

Hiltusen mukaansa kokonaisuutena tehokas radikalisoitumisen torjunta vaatii sekä viranomaistentehokasta tiedonhankintaa tekojen ehkäisemiseksi, mutta myös laaja-alaiset yhteiskunnalliset toimet radikalisoimisen torjumiseksi ovat hänen mukaansa tärkeitä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme