Mainos
Mainos

Surutyössä tärkeintä ymmärtävä ja hiljainen tukeminen

Poliisipastori muistuttaa, että Aasian katastrofissa omaisiaan menettäneiden lähimmäiset voivat tukea surevia pelkällä läsnäolollaan ja kuuntelemalla.

Poliisipastorin mukaan Aasian katastrofin surutyössä pitäisi edetä kaikkia kunnioittaen ja suurta nöyryyttä osoittaen.

- Vaikka suru on yhteinen, jokainen suree omalla tavallaan, painottaa poliisipastori Carita Pohjolan-Pirhonen Helsingin poliisilaitokselta.

Pohjolan-Pirhosen mukaan heti Aasian katastrofin jälkeen oli selkeästi nähtävissä myös torjuntareaktioita monella taholla.

- Se on aivan normaalia, olihan vastakohta niin suuri. Oli ansaittu loma-aika ja sitten tapahtuu tällaista. Torjunta on ihmisen omaa sisäistä viisautta tilanteessa, jossa on liian rankkaa ottaa kaikkea vastaan heti.

Nyt tärkeintä olisi ymmärtävä ja hiljainen tukeminen.

- Läheisten ja perheenjäsenten olisi tuettava toinen toistaan. Tärkeää on hiljainen läsnäolo ja kuuleminen, päivä kerrallaan eteenpäin kulkeminen. Tapahtunut pitäisi huomioida myös työpaikoilla ja kouluissa, mutta surua kunnioittaen.

Pohjolan-Pirhosen mukaan moni saattaa kaivata jo helpotusta ja kysellä, kuinka kauan tästä aiheesta on vielä puhuttava tässä laajuudessa.

- Ymmärrän heitä, sillä informaatiota tulee joka puolelta. Onkin tärkeää, että jokainen ottaa vastaan vain sen, minkä itse kestää. Asiasta on puhuttava niin pitkään, kuin ihmisillä on tarvetta, mutta jokaisen on myös suojeltava itseään liialta tiedolta.

Esimerkiksi matkustamiseen liittyvä pelko on yksi luonnollinen jälkiseuraus Aasian katastrofille.

- Jos pelko kapeuttaa ja rajoittaa tavallista elämää, sitä tulisi käsitellä ja niin pian kuin mahdollista palata normaalielämään. On lähdettävä liikkeelle, sillä arkinen elämä kuitenkin auttaa toipumisessa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi Extra 3.1.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme