Mainos
Mainos

Susia vähemmän, karhuja enemmän

Suomalainen susikanta on kääntynyt viime vuonna laskuun. Susien määräksi arvioitiin vuodenvaihteessa 200-215 yksilöä, kun määrä edellisvuonna oli viidenneksen suurempi. Tiedot käyvät ilmi Riista- ja kalantutkimuslaitoksen julkaisemista suurpetokanta-arvioista.

Susien kohdalla tilanne on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa vuonna 1998 alkaneen seurannan aikana maamme susikanta pieneni. Tutkijan mukaan kannanlasku on outoa, jolle kuitenkin löytynee yksinkertainen selitys.

- Kannanlasku on mystinen juttu. Susien kohdalla ei ole ollut mitään lisääntymisongelmia, eikä erityisiä tauteja. Ainoa vaihtoehto on ihmisten aiheuttaman kuolleisuuden lisääntyminen. Esimerkiksi pantasusien kuolemista on 90 prosenttia ollut ihmisten aiheuttamia, RKTL:n erikoistutkija Ilpo Kojola pyörittelee.

Eniten susikanta on pienentynyt Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Kainuun susikannaksi arvioitiin kevättalven laskennassa 30 molemmin puolin, kun vuotta aiemmin vähimmäismäärä oli kaksi kertaa suurempi.

City-karhuja enemmän

Suomen karhukanta sen sijaan kasvaa. Suomessa oli viime vuoden lopulla noin 880-950 karhua, jossa edellisen vuoden määrään verrattuna kasvua oli 3-5 prosenttia. Karhukannassa suurimmat lisäykset kirjattiin vakiintuneen kannan hoitoalueella Itä-Suomessa ja kehittyvän kannan hoitoalueella Länsi-Suomessa.

Tutkijan mukaan city-karhujen määrä kasvaa jatkossa.

- Kun kanta leviää asutulle alueelle, niin riski city-karhuista kasvaa, Kojola myöntää.

Monen city-karhun elämä on päättynyt viime vuosina poliisin johtamassa karhujahdissa.

- Karhun käyttäytymistä on vaikea saada muuttumaan, kun se on tottunut tulemaan ruuan perässä tietylle alueelle. Totta kai karhua kannattaa ensin hätyyttää koirien kanssa pois ihmisten keskeltä, mutta joskus ei ole muita vaihtoehtoja kuin lopettaa eläin, Ilpo Kojola toteaa.

Kesäaikaan Suomen karhukanta nousee jopa 1300 yksilöön, kun Venäjän puolella talviuntaan nukkuneet otsot saapuvat suomalaisille marja-apajille.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme