Mainos
Mainos

Susien määrä rajussa kasvussa Varsinais-Suomessa

Susihavainnot ovat kasvaneet jyrkästi Varsinais-Suomessa. Susien määrä on moninkertaistunut muutamassa vuodessa ja nyt esimerkiksi Mynämäessä lapset kuljetetaan taksilla kotiovelta kouluun. Näin on toimittu viime marraskuusta lähtien, jolloin yläkoulun oppilas näki suden odottaessaan koulukyytiä.

- Tietenkin siitä nyt jutellaan, mutta eivät he mitenkään hysteerisiä ole, kommentoi taksiyrittäjä Tarja-Riitta Haanperä koulukyyditettäviään.

Susi on tuore tuttavuus Varsinais-Suomessa, sillä ensimmäinen susilauma havaittiin vuonna 2005. Sudet ovat levinneet lounaiseen Suomeen kasvaneen kauris- ja hirvikannan myötä. Vajaassa kolmessa vuodessa susien määrä on kasvanut noin kahteenkymmeneen ja nykyisin sekä näkö- että jälkihavaintoja tehdään viikoittain.

Susikanta on edelleen kasvussa, sillä viikonlopun suurriistalaskennan mukaan susia olisi pelkästään Mynämäen seudulla kaikkiaan 25 yksilöä. Riistanhoitopiiri ei ole kuitenkaan vielä virallistanut lukua.

- Joku sienestys ja marjastus varmaan jää muutamilta ihmisiltä suorittamatta, mutta lapset sitten ovat enemmän siinä se, mikä arjessa näkyy eli kavereitten luokse ei enää niin herkästi polkupyörällä lähdetä, sanoo Varsinais-Suomen riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Marko Setälä.

Varsinais-Suomen riistanhoitopiiri on hakenut maa- ja metsätalousministeriöltä kahden suden pyyntilupaa. Kaatojen tavoitteena ei ole kuitenkaan hävittää susikantaa.

- Näillä jahdeilla me saataisiin aikaiseksi se, että pedot alkaisivat hiukan katsomaan meitä ihmisiä eri arvokannalla, että nyt niillä on vähän semmoinen olo, että he ovat täällä isäntiä ja me olemme niiden renkejä, Setälä jatkaa.

Varsinais-Suomen riistanhoitoyhdistyksestä muistutetaan, että susista on myös hyötyä, sillä sudet syövät kauriita ja hirviä, mikä taas näkyy hirvieläinkolaritilastoissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme