Mainos
Mainos

Suunnitteluvirheet aiheuttivat Järvenpään halliromahduksen

Suunnitteluvirheet aiheuttivat viime vuoden helmikuussa Järvenpäässä salibandyhallin romahtamisen. Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan vastaavanlaisia virheitä on todennäköisesti tehty muissakin vastaavissa rakennuksissa.

Järvenpäässä sattui 23. helmikuuta onnettomuus, jossa teräsrakenteisen salibandyhallin katto romahti yllättäen lähes kokonaan.

Hallissa oli onnettomuuden aikaan 15 ihmistä, joista kaksi loukkaantui lievästi. Onnettomuuden syynä oli se, että vuonna 2001 rakennetun hallin suunnittelussa oli tehty virheitä. muun muassa kuormia oli aliarvioitu ja kestävyyksiä oli yliarvioitu.

Onnettomuustutkintakeskus käsitteli lisäksi kymmenen muuta onnettomuutta tai vaaratilannetta kevättalvelta 2010. Esimerkiksi Liedossa teräsrakenteinen halli romahti suunnittelussa tehtyjen virheiden seurauksena. Henkilövahinkoja ei aiheutunut, koska maneesina ollut rakennus romahti yöllä.

Sekä Järvenpään että Liedon hallien kanssa samankaltaisia halleja on rakennettu eri paikkoihin suuri määrä. Tutkintalautakunta arvioikin, että tarkastettavia ja mahdollisesti korjattavia kiinteistöjä on paljon.

Vanhat rakennukset "katsastukseen"

Tutkimusten seurauksena tutkintalautakunta päätyi antamaan kolme uutta turvallisuussuositusta sekä toisti kaksi aiemmin annettua.

Lautakunta suosittelee muun muassa vanhojen rakennusten systemaattista ja säännöllistä tarkastusmenettelyä, jota voidaan kutsua katsastukseksi.

Lautakunta suosittaa myös rakennusonnettomuuksien ja -vaaratilanteiden tietokannan kehittämistä. Tällä hetkellä puutteena on se, että esimerkiksi kevättalven 2010 yli sadasta sortumasta tai vaaratilanteesta ei ole kerätty tietoja, joita voitaisiin käyttää turvallisuuden kehittämistyössä.

Uusien suurten rakennusten osalta tutkintalautakunta suosittaa, että rakennesuunnitelmien ulkopuolinen tarkastus vaadittaisiin kaikkiin sellaisiin rakennuksiin, jotka on tarkoitettu suurille henkilömäärille. Lisäksi lautakunta esitti suunnittelussa huomioon otettavia kinostuskuormia pohdittavaksi uudelleen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme