Mainos

Suuret energiaverot elintarviketeollisuuden riesana

Suomen korkeat energiaverot syövät elintarviketeollisuusyristysten taloutta. Ruotsissa yritykset maksavat veroa huomattavasti vähemmän.

Paljon energiaa käyttävä elintarviketeollisuus on huolissaan energiaverojen suuruudesta. Närpiöläien perunanjalostaja Börje Norrgård on hakenut tuloksetta veron kohtuullistamista suomalaisviranomaisilta. Torstaina hän jätti asiasta kantelun EU:n komissiolle.

Norrgårdin tehtaalla Närpiössä jalostetaan perunaa. Esikäsittelyä seuraa kuivaaminen. Prosessi vie paljon energiaa, raskaan polttoöljyn ja sähkön osuudet yrityksen liikevaihdosta nousevatkin 15 prosenttiin. Energiaverojen osuus jalostusarvosta ylittää kahdeksan prosenttia. Luvut ovat niin suuria, että ne vaikuttavat kilpailukykyyn.

Toimitusjohtaja Börje Norrgård pitääkin energiaveroja kohtuuttomina:

- Koska kilpailemme eurooppalaisilla markkinoilla, täytyy meidän olla myös samalla viivalla kilpailijoiden kanssa, Norrgård sanoo.

Nyt sama viiva on kaukana. Ruotsissa Norrgård maksaisi energiaveroja alle neljänneksen Suomen summista.

- Polttoaineiden valmisteverosta on tullut ylimääräinen kustannustekijä suomalaiselle energiaintensiiviselle yritykselle, ja tältä osin kustannuserot polttoiaineiden valmistelveron osalta ovat hyvin huomattavia verrattuna esimerkiksi saksalaisiin, hollantilaisiin tai ruotsalaisiin yrityksiin Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Polttoaineiden valmisteveroista voi Suomessa vapautua. Siitä määräävä säädös on kuitenkin yli 50 vuotta vanha. Verotuksellisesti esimerkiksi perunan käsittelyssä käytettävät koneet ja paperikoneet ovat erilaisessa asemassa. Vuoden 1950 liikevaihtoverolain mukaan verovapaus voidaan myöntää mikäli liekki tai savukaasu koskettaa prosessin aikana tuotetta. Paperin valmistuksessa näin käy silloin, kun paperia päällystetään. Lisärajana on 50 000 euron omavastuu, mikä asettaa pienet ja suuret yritykset eriarvoiseen asemaan. Juuri yritysten erilainen verokohtelu oli Norrgårdin kantelun keskeinen vaikutin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.02.2004)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot