Mainos
Mainos

Suuret ikäluokat vanhenevat – räjähtääkö kotitapaturmien määrä?

Suomi on monilla mittareilla maailman hyvinvointivaltioiden eliittiä – mutta myös tapaturmatilastojen kärjessä. Miksi näin, Kristiina Myllyrinne Suomen Punaisesta rististä?

– Meillä tilastoidaan tapaturmia aika hyvin, silloin kun ne jonkinlaista hoitoa vaativat. Etenkin työpaikoilla, mutta jos koti- ja vapaa-ajan tapaturmat vaativat jotain hoitoa, lääkärissä käyntiä, aina sitä kautta rekisteröidään, siellä on erilaiset vakuutuskäytännöt mukana, selventää MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Myllyrinne.

Myllyrinne on erityisen huolissaan yksinasuvista vanhuksista, joita on suurten ikäluokkien vanhetessa vuosi vuodelta enemmän. Kun vanhus ei mahdu hoitolaitoksiin eivätkä muut sukulaiset ehdi pitää jatkuvasti huolta yksin asuvan kunnosta, voi kotona kaatunut ikäihminen virua pitkäänkin ennen avun saamista.

– Se on mielestäni äärettömän huolestuttava asia, on mietitty hyvin paljon, miten kotien turvallisuutta voitaisiin lisätä. Tämä on herkkä alue, kun toisen kotiin mennään. Olisiko tarjolla erilaista kotipalvelua ja kotiapua, jotka arvioisivat, onko siellä riskejä, Myllyrinne miettii.

Myllyrinne kuitenkin korostaa, että jokainen haluaa kotonaan tiettyä yksityisyyttä.

– Olemme tottuneet, että kotimme on sellainen, jossa viihdymme ja miten olemme tavaramme ja mattomme halunneet sinne asettaa.

Työpaikoilla turvallisuudesta pidetään hyvin huolta tapaturmien ehkäisemiseksi. Myllyrinne toivoo, että näitä käytäntöjä vietäisiin töistä myös kotiin.

Tyypillinen kotitapaturma on kompastuminen tai kaatuminen, mutta myös korjaustyöt ja muut kotityöt pitävät terveyskeskukset kiireisinä. Myllyrinteen ohjelistana koteihin on muun muassa laittaa sähkölaitteet kuntoon ilman omia virityksiä ja varmistaa liukuesteet esimerkiksi mattojen alle.

– Välillä on hyvä kysyä, olenko ensiaputaitoinen ja onko ensiapuvälineiden osalta varauduttu.

Turmatilastoja synkistävät Suomessa myös tutut ongelmat, alkoholi ja käytös liikenteessä.

– Meillä varsinkin nuorten kohdalla ovat lisääntyneet mopokolarit, sitä kautta vakavat loukkaantumiset ja kuolemat, Myllyrinne avaa tilastoja.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot