Mainos
Mainos

Suuri D-vitamiinihuijaus – valvontako petti?

Suurin osa D-vitamiinivalmisteista saattaa sisältää vähemmän D-vitamiinia kuin tuoteseloste antaa ymmärtää.

Asia paljastui Itä-Suomen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Tulos on sama riippumatta siitä, myydäänkö tuotetta apteekissa, marketissa tai luontaistuotekaupassa.

Tutkimuksessa analysoitiin 23 Suomessa myytävää D-vitamiinivalmistetta. Niistä ainoastaan kahdeksan sisälsi luvatun määrän D-vitamiinia, kahdessa testatussa tuotteessa ei ollut lainkaan D-vitamiinia.

Ravitsemustutkija, dosentti Sari Voutilainen on tuloksesta pöyristynyt.

– Tulos yllätti, totta kai. Ajattelimme, että muutamia ongelmallisia valmisteita saattaisi löytyä, mutta että satunnaisesti valituista tuotteista melkein puolet on virheellisiä, se on käsittämätöntä, Voutilainen ihmettelee.

Vitamiinit eli ns. ravintolisät kuten muutkin elintarvikkeet kuuluvat Suomessa Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valvonnan alaisuuteen. Valvonta perustuu pitkälti toimijoiden eli yritysten omavalvontaan. Voutilaisen mielestä valvonta onkin täysin retuperällä.

– Ravintolisien valvonta on olematonta. Vaikka tuotteet ovat elintarvikevalvonnan piirissä, niin eipä terveystarkastajat näitä vitamiinien sisältöjä pahemmin valvo tällä hetkellä, Voutilainen sanoo.

Tuotteiden valvontaa pitäisikin Voutilaisen mielestä ehdottomasti selkeyttää.

– Varsinkin kun D-vitamiinit ovat sellaisia tuotteita, joita viranomaiset kehottavat syömään ja ostamaan. Esimerkiksi yli 60-vuotiaita kehotetaan syömään tietty määrä D-vitamiinia päivässä. Ihmisten pitää voida luottaa siihen, että tuotteiden sisällä on sitä, mitä luvataan, ettei se mummo osta eläkerahoillaan nollaa purkista, Voutilainen lataa.

Liikapitoisuuksia ei löytynyt

Tutkimuksessa ongelmia löytyi eniten ulkomaisilta valmistajilta, jonkin verran myös kotimaisilta.

– Uskon, että aika pulassa ovat nämä meidän maahantuojat ja tavarantoimittajatkin tällä hetkellä. En tiedä, missä se huijaus on tapahtunut, ja tuskinpa moni haluaa tietoisesti nimeään mustalle listalle, Voutilainen pohtii.

Voutilainen on huojentunut siitä, että tutkimuksessa tuotteista ei paljastunut D-vitamiinin liikapitoisuuksia. Se olisi saattanut olla jopa vaarallista. Vitamiinihuijauksesta huolimatta ihmisten kannattaa ravitsemustutkijan mielestä jatkaa D-vitamiinien syöntiä.

– Nettikeskusteluissa ihmiset ovat uhanneet lopettaa D-vitamiinin syömisen kokonaan. Se on väärin, sillä D-vitamiini on oikeasti pohjoisessa asuville ihmisille tarpeellista. Ja toivon myös, että ihmiset eivät tuplaa nyt annoksiaan, kun he ajattelevat, että ei näissä kuitenkaan mitään ole, Voutilainen sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme