Mainos
Mainos

Suuri osa tytöistä kärsii ulkonäköpaineista

Kulttuurimme ulkonäkövaatimukset koetaan vahvoiksi ja koviksi. Eniten paineet vaivaavat edelleen tyttöjä ja nuoria naisia. Pohjoismaisen vertailututkimuksen mukaan jopa 74 prosenttia suomalaistytöistä kokee ulkomuotonsa puutteelliseksi tai uskoo olevansa ruma.

Liialliset ulkonäköpaineet aiheuttavat häpeää ja itseinhoa. Joidenkin lukujen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista tytöistä haluaisi muuttaa ainakin yhden asian ulkonäöstään, useimmiten painon. Heikentyvä itsetunto saakin pahimmillaan aikaan syömishäiriöitä ja rajoittaa jopa mielipiteen ilmaisua.

- Ehkä liian vähän Suomessa puhutaan ääneen siitä, että tytöt ovat arvokkaita. Myös tyttöjen kehuminen ja heidän itsetuntonsa vahvistaminen on jollakin tapaa vielä hakusessa. Uskon, että se on meillä Suomessa heikommissa kantimissa kuin muissa Pohjoismaissa, arvelee Tyttöjen Talon johtaja Mari Uusitalo.

Varhaisnuoruudessa tietoisuus omasta ruumiista kasvaa ja herkkyys arvostelulle lisääntyy. Vanhempien roolimalli ja tuki ovat silloin tärkeitä. Omaa ulkonäköään murehtiva äiti siirtää helposti tyttärelleen kuvan, että paineet kuuluvat naisena olemiseen. Osuutensa asiaan on myös visuaalisella kulttuurilla, mainonnalla ja medialla.

Suomalaistytöt itse toivovat erilaisuuden suvaitsemista ja kauneuskäsityksen laajentamista. Epäterveistä roolimalleista halutaan eroon. Asian puolesta kirjoitetaan adresseja ja aikuisia vaaditaan vastuuseen.

- Vastuu kuuluu koko yhteiskunnalle ja kaikille, jotka nuorten kanssa ovat tekemisissä, painottaa Uusitalo.

Keskustelun ulkopuolelle ei pitäisi jättää poikiakaan. Nuorisobarometrin mukaan 15-19 -vuotiaille pojille oma ulkonäkö on jo yhtä merkittävä asia kuin tytöille.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme