Mainos
Mainos

Suuri valiokunta puoltaa EU-perustuslain ratifiointia

Eduskunnan odotetaan ratifioivan perustuslain joulukuussa. Perustuslaki ei kuitenkaan todennäköisesti astu voimaan nykyisessä mallissaan, vaan ensi vuonna aloitettaneen neuvottelut uudesta versiosta.

Eduskunnan suuri valiokunta puoltaa EU:n perustuslain ratifiointia. Valiokunnassa äänestettiin lausunnosta kahteen otteeseen.

Vasemmistoliiton Outi Ojala ja Pentti Tiusanen esittivät hallituksen esityksen hylkäämistä, mutta esitys kaatui äänin 19-3. Vihreiden Heidi Hautala ja Rosa Meriläinen esittivät lausuntoon lisäystä, jossa varauduttaisiin järjestämään kansanäänestys samanaikaisesti kaikissa jäsenmaissa ennen uuden sopimuksen hyväksymistä. Tämä esitys kaatui äänin 18-6.

Eduskunnan odotetaan ratifioivan perustuslain joulukuussa. Mietinnön laatii ulkoasiainvaliokunta, jolle muut valiokunnat antavat lausuntonsa.

Perustuslaki ei todennäköisesti koskaan astu voimaan nykyisessä mallissaan, sillä se on kaatunut kansanäänestyksissä sekä Ranskassa että Hollannissa. Ensi vuonna aloitettaneen neuvottelut uudesta versiosta.

Valiokunta toteaa lausunnossaan, että sopimuksen hyväksyminen eduskunnassa merkitsee sitoutumista sopimukseen kokonaisuutena, eikä siten sido Suomea tai muutakaan maata perustuslain yksittäisiin ratkaisuihin tai määräyksiin yhteydestä irrotettuna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot