Mainos
Mainos

Suurimmat puolueet kannattavat hidasta EU:n laajentumista

Kolmen suuren puolueen kenttäväki puoltaa unionin laajentumista aikaisintaan vuonna 2006, mutta vastustaa tiukasti EU:n kehittymistä liittovaltion suuntaan.

-

SDP:n , kokoomuksen ja keskustan kenttäväki on yllättävän yksimielinen Suomen EU- politiikan tulevasta linjasta. MTV3:n Sunnuntairaportin kenttäväelle tekemän kyselyn mukaan kaikissa puolueissa enemmistö toivoo EU:n laajentuvan Suomen kannalta aikaisintaan 2006. Sosialidemokraateista tätä mieltä on 70% , kokoomuksesta 69% ja keskustan kenttäväestä 58 prosenttia. Joka viides sosialidemokraateista haluaisi laajentumisen tapahtuvan jo 2003. Keskustalaisista puolestaan 26 prosenttia on täysin laajentumista vastaan.

Liittovaltiokehitystä vastustetaan

EU:n kehittymistä liittovaltion suuntaan vastustavat lähes kaikki keskustalaiset (96%), mutta selkeä enemmistö myös kokoomuslaisista (74%) ja sosialidemokraateista (66%). Eniten tukea liittovaltiolle löytyy sosialidemokraateista (16%), ja lähes saman verran kokoomuksesta (12%). Vajaa viidennes kummankin puolueen kenttäväestä ei osaa sanoa kantaansa.

Hallituksen ja opposition väliset erot tulevat esiin, kun kenttäväki arvioi miten hyvin Lipposen hallitus on onnistunut ajamaan Suomen etua Euroopan Unionissa. Sosialidemokraateista ylivoimainen enemmistö eli 88% katsoo hallituksen onnistuneen erittäin tai melko hyvin, ja kokoomuslaisistakin onnistumisen kannalla on selvä enemmistö (61%). Yli 30 prosenttia kokoomuslaisista on sitä mieltä, että Suomen edun ajamisessa on onnistuttu tyydyttävästi. Keskustan kenttäväestä 52% arvioi hallituksen ajaneen Suomen etua melko huonosti tai huonosti, ja vajaa puolet tyydyttävästi.

MTV3:n Sunnuntairaportti lähetti kyselyn kolmen suurimman puolueen kenttäväelle viime kuun puolivälissä. Kysely lähetettiin 413 keskustan piiritoimikunnan jäsenelle, ja vastausprosentti oli 60. SDP:n piirihallitusten 184 jäsenestä kyselyyn vastasi 57 prosenttia, ja Kokoomuksen piirihallituksen 181 jäsenestä 54 prosenttia.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme