Mainos
Mainos

Suurin osa Lappia jäämässä ilman pelastuspalveluja

Kymmenkunta Lapin vapaapalokuntaa on sanonut sammutussopimuksensa irti, kun palomiesten päivystys ja kurssikorvauksista ei ole päästy yksimielisyyteen.

Kiista koskee vapaapalokuntalaisten päivystyskorvauksia, joista on väännetty kättä jo vuosia. Ylä-Lapissa sopimuspalokuntalaisten päivystyskorvaus on 50 prosenttia ja muualla Lapissa 30 prosenttia tuntipalkasta.

Korvauksista sovittiin vuonna 2004, kun Suomessa siirryttiin alueelliseen pelastuslaitokseen. Lapissa kaikille luvattiin samat korvaukset. Melko pian kuitenkin selvisi, että eräillä alueilla on korkeampi sopimus päivystyksestä.

Neuvotteluja korvauksista on tarkoitus jatkaa lähipäivinä. Vapaapalokuntalaiset haluaisivat kaikille 50 prosentin päivystyskorvauksen.

Jos sopua ei löydy, uhkaavat muun muassa Kittilän, Kolarin, Kemijärven, Muonion ja Enontekiön alueet jäädä vuoden kuluttua kokonaan ilman pelastuspalveluja. Muutakaan pelastuspalvelua alueilla ei ole, sillä valtaosa Suomesta on pelkästään vapaapalokuntalaisten hoidossa.

- Meidän on päästävä sopimukseen, hinnalla millä hyvänsä, täällä ei ole muuta mahdollisuutta. Meillä on sentään iso alue, tunturi-Lapin alue, sanoo aluepalopäällikkö Urho Keskitalo Lapin pelastuslaitokselta.

Katso Hannu Alstan juttu Enontekiöltä (Seitsemän uutiset 6.2.2010)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme