Mainos
Mainos

Suurkeräys syöpäpotilaille ja heidän perheilleen

Hyvä ajatus -suurkeräyskampanjalla tuetaan syöpäpotilaita ja heidän omaisiaan. Syöpään sairastuneiden määrä on moninkertaistunut viime vuosina.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen suurkeräyksen varoilla tuetaan tänä vuonna syöpäpotilaita ja heidän omaisiaan henkilökohtaisesti sairauden eri vaiheissa. Syöpä koskettaa yhä useampia, sillä joka neljäs suomalainen sairastuu siihen itse elämänsä jossain vaiheessa.

Hyvä ajatus -suurkeräyskampanjan vilkkain aika osuu maalis- ja huhtikuulle.

- Tavoitteemme on kertoa siitä valtavasta henkisen ja toiminnallisen tuen tarpeesta, jota syövän yleistyminen tuo. Nyt on aika toimia ja tämä on se keräys, jonka tuotto kohdistetaan syöpäpotilaille ja heidän perheilleen, toteaa Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertio.

Kampanjassa on erilaisia keräysmuotoja: puhelin- ja tekstiviestilahjoitukset, huutokauppa, kampanjatuotteet sekä perinteiset tili- ja lipaskeräykset. Lisäksi yritykset ja yhteisöt voivat tukea kampanjaa lahjoituksin ja tempauksin. Keräyskampanja näkyy muun muassa Ylen eri kanavilla sekä katukuvassa ulkotauluissa ja liikennevälineissä.

Suomessa elää tälläkin hetkellä 160 000 ihmistä, joilla on tai on joskus elämänsä aikana ollut jokin syöpätauti. Osa heistä on parantunut, osa seurannassa ja osalla taudin hoito on edelleen päällä.

Syöpään sairastuneiden määrä moninkertaistunut

Uusia syöpätapauksia todetaan Suomessa vuosittain yli 23 000. Naisten yleisin syöpämuoto on rintasyöpä ja miesten eturauhassyöpä. Rintasyöpään arvioidaan tänä vuonna sairastuvan reilut 3800 naista ja eturauhassyöpään yli 3700 miestä. Muita yleisiä syöpätauteja ovat muun muassa keuhkosyöpä, rakkosyöpä, munuaissyöpä, ihosyövät, lymfoomat ja keskushermoston syövät.

Syöpään sairastuneiden vuosittainen määrä on 50 vuodessa melkein kolminkertaistunut. Tapausmäärien lisääntymiseen on vaikuttanut ennen kaikkea suomalaisten pidentynyt elinikä. Syöpien määrä yleistyy iän myötä. Muutama vuosi sitten sairastuneiden keski-ikä oli miehillä hieman yli 67 ja naisilla noin 65 vuotta.

Mutta vaikka syöpäpotilaiden määrä tulevaisuudessa yleistyykin, yhä useampi potilas selviää siitä hengissä. Syöpä on yleisnimitys suurelle joukolle sairauksia, joiden yhteinen piirre on normaalin solukon muuttuminen niin, että solujen kasvu ei ole enää elimistön hallinnassa. Tämän muutoksen aiheuttaa jossain solulinjassa tapahtuvien geenimuutosten sarja. Varoja suurkeräykseen voi lahjoittaa myös suoraan tilille: 156230-109910.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme