Mainos
Mainos

Suurlähettiläs haluaisi Britannian vaalijärjestelmän Suomeen

Suomen Britannian suurlähettiläs Pertti Salolainen haluaisi brittien vaalijärjestelmän Suomeenkin.

-Brittisysteemin etu on siinä, että kansalaiset tietävät yhden miehen vaalipiireissä, kuka vastaa heidän vaalipiirinsä etujen ajamisesta parlamentissa. He voivat myös asioida helpommin henkilökohtaisesti oman alueensa kansanedustajan kanssa, sanoo Salolainen, joka tuli tunnetuksi brittityylisistä vastaanotoista kansanedustaja-aikanaan.

Salolainen vakuuttui brittisysteemin erinomaisuudesta työskennellessään Yleisradion Lontoon kirjeenvaihtajana vuosina 1966-70.

-Suomeenkin on saatava pienemmät vaalipiirit, jolloin myös kansanedustajien vastuu alueestaan tulee tarkemmaksi ja heidän toimintansa helpommin valvottavaksi, hän sanoo STT:lle.

Salolaisen mukaan on omituista, että esimerkiksi Uudellamaalla hankolainen kansanedustaja vastaa myös Porvoosta.

-Puolueille tulee luoda kolmen prosentin valtakunnallinen ja viiden prosentin vaalipiirikohtainen äänikynnys, hän lisää.

Salolaisen mukaan suomalaisessa laajapohjaisten kokoomushallitusten systeemissä vastuu hämärtyy.

-Kuka vastaa harjoitetusta politiikasta; kokoomus vai vasemmistoliitto? Kuten vaalikeskustelusta havaitaan hallituspuolueet eivät halua ottaa kokonaisvaltaista vastuuta harjoitetusta politiikasta. Kukin katsoo vastaavansa vain ministeritonteistaan. Britanniassa asia on selvä - yhden puolueen hallitus vastaa kaikesta ja vaalipiirin ainoa kansanedustaja vastaa henkilökohtaisesti, toteaa Salolainen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme