Mainos
Mainos

Suurlähettiläs: Hamas on palestiinalaisalueiden syöpä

Hamas on kuin syöpä, joka pitää poistaa, jotta ruumis voisi jäädä eloon, sanoo Israelin Suomen-suurlähettiläs Avi Granot.

Granot kertoo, että Israel päätti yksinkertaisesti panna pisteen Hamasin kahdeksan vuotta jatkuneille raketti-iskuille.

- Hamas ei kunnioittanut aselepoa ja kaiken lisäksi käytti ajan salakuljettaakseen Gazaan lisää aseita. Kysymys ei kuulu, miksi teemme tämän, vaan miksi emme tehneet mitään aikaisemmin.

Israelin ilmaiskuissa Gazaan on kuollut YK:n tietojen mukaan kymmeniä siviilejä. Granotin mukaan iskut kuitenkin suunnitellaan niin, että ne kohdistuvat mahdollisimman tarkasti vain Hamasin infrastruktuuriin.

- Olemme myös varoittaneet ihmisiä pommituksista puhelimitse, ensimmäisten päivien aikana soitimme Gazaan 90 000 kertaa. Monet asukkaat uskovat meitä ja lähtevät. Ongelmana on kuitenkin se, että varsinkin Gazan kaupunki on hyvin tiheään asutettu.

Israel aikoo jatkaa hyökkäystä, kunnes Hamas on tuhottu. Granot kuitenkin uskoo, että tulevaisuudessa Lähi-itään on mahdollista saada rauha.

- Olen hyvin optimistinen, sillä teemme kovasti töitä palestiinalaisten johdon ja presidentti Mahmud Abbasin kanssa. Hamas ei ole uhka vain meille, vaan myös palestiinalaisille. Ihanteellisessa tilanteessa palestiinalaiset taistelisivat meidän rinnallamme Hamasia vastaan, Granot uskoo.

"Väkivalta ei ole vastaus"

Osama Mohammed Helsingin Palestiinalaisedustustosta ei pidä Israelin hyökkäystä oikeutettuna.

- Tämä on julma joukkomurha ja kollektiivinen rangaistus koko kansalle, jota mikään tekosyy ei oikeuta. Emme usko, että konfliktien ratkaiseminen sodalla tai väkivallalla on oikea tapa, Mohammed kertoo.

Mohammedin mukaan Israel rikkoo törkeällä tavalla kansainvälistä lakia, ja ulkomaiden tulisi puuttua asiaan.

- Mielestäni kansainvälisen yhteisön pitäisi painostaa enemmän välittömän aselevon saavuttamiseksi. Kun väkivallan kierre alkaa, sitä on vaikea lopettaa, Mohammed sanoi. Samalla myös hän kuitenkin uskoi rauhan mahdollisuuteen.

- Onhan Eurooppakin kokenut kaksi tuhoavaa sotaa, mutta he onnistuivat saamaan aikaan rauhan. Miksemme me pystyisi?

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme