Mainos
Mainos

Suurpedot pelottavat Itä-Suomessa

Suurpedot herättävät pelkoa Itä-Suomessa. Ainutlaatuisen suurpetotutkimuksen mukaan kaksi kolmesta itäsuomalaisesta pelkää karhuja tai susia.

Tutkimuksen mukaan karhua pelätään oman tai lasten turvallisuuden vuoksi. Sutta taas pelätään enemmän hyötyeläinten tai koirien vuoksi. Karhuja pidetään selvästi susia vaarallisempina. Vain viidennes vastaajista ei pelkää suurpetoja lainkaan. Tutkimusta varten haastateltiin tuhatta ihmistä.
Tutkimusta pidetään kansainvälisestikin ainutlaatuisena, sillä petopelkoa on tutkittu maailmalla hyvin vähän.

Tutkimus osoittaa myös, että luonnonkäyttäjät haluaisivat vähentää petokantaa. Kolme neljästä vastaajasta haluaisi, että suurpetoja olisi nykyistä vähemmän. Vaikka karhuja on enemmän, susien määrää haluttaisiin vähentää enemmän. Tutkijoiden mukaan vaikuttaakin siltä, että vaikka karhua pelätään enemmän, sudella on huonompi maine.

susi

Peloista huolimatta petoja pidetään myös merkittävänä positiivisena imagotekijänä itäiselle Suomelle. Ulkomaalaiset matkailijat kiinnittävät asiaan ensimmäiseksi huomiota ja pedot voisivatkin tuoda maakuntaan paljon lisärahaa. Pohjois-Karjalassa pyritäänkin jatkossa vaikuttamaan valtakunnalliseen ja myös EU:n petopolitiikkaan tutkimuksen avulla. Tavoitteena on esimerkiksi vaikuttaa karhun asemaan EU:n luonnonsuojelussa. Pohdittavaa riittää myös siinä, onko suurpedoista peloista huolimatta enemmän hyötyä vai haittaa.

(MTV3)

Lue lisää karhuista ja susista.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot