Mainos

Suurperheet ja lapsettomuus kasvussa - edessä yhteentörmäys

Suurperheiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa 1980-luvulta alkaen. Kun 80-luvun alussa kolmilapsisia perheitä oli 10 prosenttia kaikista perheistä, nyt niiden määrä on jo yli 13 prosenttia. Nelilapsisten tai vielä kookkaampien perheiden osalta luku on miltei kaksinkertaistunut viiden prosentin tuntumaan. Trendi on poikkeuksellinen.

– Euroopassa lapsimäärät ovat pikemminkin laskussa. Meillä näitä kolmansia ja neljänsiä lapsia hankitaan selvästi useammin kuin muualla, sanoo tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta.

Viidennes naisista jäämässä lapsettomiksi

Suurperhetrendin ohella lapsettomuus kasvaa vauhdilla. Miettinen ennakoi, että kasvu jatkuu.

– Nyt epäillään, että noin viidesosa naisista, ja miehistä vielä suurempi osa, jäisi lapsettomiksi. Uskon, että se kasvaa vielä siitäkin.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa lapsettomia on selkeästi enemmän. Mikäli muut Pohjoismaat eivät seuraa Suomen trendiä, lapsettomuutta ilmenee pian lähes kaksinkertaisesti Tanskaan ja Norjaan verrattuna.

Kumppania on vaikea löytää

Vapaaehtoinen lapsettomuus ei selitä käyrän vahvaa nousua. Suurimmaksi syyksi on löydetty kumppanin löytämisen vaikeus. Toinen selkeä syy on lastenhankinnan myöhentyminen. 30-vuotta täyttäneiden ensisynnyttäjien osuus lähentelee 40 prosenttia. Lisäksi Miettinen luettelee elämäntapatekijöitä kuten diabeteksen yleistymisen ja alkoholin.

Miettinen arvioi, että tulossa voi olla lapsettomien ja lapsiperheiden välisiä konflikteja.

– Jo nyt työelämässä törmää siihen, että lapsettomat eivät ole suopeita erilaisille perhejoustoille. Perheiden polarisoitumisessa on riski isompiin ristiriitoihin. Jos mietitään säästökohteita, niin perhepoliittiset tukitoimet eivät tulevaisuudessa välttämätön ole ihan kivuton seikka, Miettinen ennakoi.

Katso Joonas Lepistön juttu (Kymmenen uutiset 30.10.2011)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot