Mainos
Mainos

SVT: Ruotsissa asuva suomalaisveteraani saa hoitoa omalla kielellä

Lähes 90-vuotias näkövammainen sotaveteraani Veikko Virtanen voi muuttaa Tukholman suomenkieliseen hoitokotiin Ruotsissa. Vaxholmin kunta päätti asiasta eilen, kertoo Ruotsin television suomenkieliset uutiset.

Vaxholmin kunnanhallituksen puheenjohtaja Per Mosseby pahoittelee jutun käsittelyn kestoa - Virtanen on melkein vuoden odottanut pääsyä Suomikotiin.

- Kyse on siitä, että monien kuntien on luotava suuntalinjat, jotka sallivat tällaisen valinnanvapauden. Sekä Vaxholm että monet muut kunnat saavat ottaa tästä opikseen, Mosseby toteaa SVT:n haastattelussa.

Virtanen on asunut Ruotsissa 60-luvulta saakka, mutta kadottanut ruotsin kielen taitonsa ikääntyessään. Sokeutuneen Virtasen mahdollisuudet tulla toimeen vieraskielisessä ympäristössä vaikeutuivat, kun hänen vaimonsa kuoli viime vuonna. Vaxholmin vanhainkodissa henkilökunta puhuu ainoastaan ruotsia.

Virtasen poika Pentti Virtanen on päätöksestä helpottunut, vaikka viime viikot ovat olleet raskaita.

- Tämä on ollut hidasta touhua kunnan puolelta. Välillä on kärsivällisyys ollut kireällä. Viivästykset vaikuttavat vähän tarkoituksella tehdyiltä, Virtanen kuvailee SVT:n haastattelussa.

Ruotsin suomenkieliset uutiset kertoivat Virtasen tapauksesta kuukausi sitten. Myös maahanmuuttoministeri Astrid Thors otti kantaa tapaukseen. Thorsin mukaan omalla äidinkielellä saatava vanhustenhoito on turvattu Pohjoismaissa lain ja sopimuksin. Hän kertoi pyytäneensä selvitystä kunnalta useasti saamatta vastausta.

MTV:n uutiset kertoi Veikko Virtasen tapauksesta 20. toukokuuta. Tapaus synnytti myös poikkeuksellisen kansanliikkeen: esimerkiksi Virtasta tukevaan Facebook-ryhmään on liittynyt lähes 20 000 ihmistä.

(MTV3)

Katso SVT:n suomenkieliset uutiset täältä

Lue myös:

(28.05.2010)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot