Mainos
Mainos

Sydämelle punaviini ja kossu saattavat olla sama asia

Punaviinin siemailija saattaa perustella tottumustaan juoman erityisillä terveysvaikutuksilla. Käsitys juontaa juurensa Ranskaan, missä kansa käyttää paljon rasvaa, mutta ei pahemmin kärsi sydäntaudeista. Olisiko selitys punaviinissä?

Näyttö punaviinin terveyshyödyistä on kiistanalainen. Tieteellisesti on osoitettu, että alkoholin pieni päivittäinen naukkailu suojaa sydänsairauksilta, mutta tujauksen lajilla ei välttämättä ole suurta merkitystä.

Punaviini ja punainen rypäle sisältävät antioksidantteja, joilla saattaa olla edullisia vaikutuksia muun muassa kolesteroliin ja verisuonten toimintaan. Tähän mennessä saatujen tulosten perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että punaviinin hyödyt johtuvat enemmän alkoholista kuin antioksidanteista.

Naiset pysyvät terveyden rajoissa

Vaikka 1–2 päivittäisellä alkoholiannoksella on havaittu kiistattomia terveyshyötyjä, alkoholin monet haitat saattavat tehdä ne merkityksettömiksi. Tutkijat eivät ole yksimielisiä, jääkö maltillinen juominen terveyden kannalta plussan puolelle.

Suomessa on arvioitu, että naisille alkoholi saattaa väestötasolla tuottaa enemmän hyötyä kuin haittaa. Naiset osaavat siis keskimäärin käyttää alkoholia sen verran järkevästi, että hyödyt sepelvaltimotaudin ehkäisyssä ovat erilaisia haittoja suuremmat. Yksittäisillä naisilla haittoja saattaa kuitenkin olla paljonkin.

Suomen miehille alkoholista on väestötasolla huomattavasti enemmän haittaa kuin hyötyä. Yksittäisten miesten juomatavat saattavat kuitenkin hyödyttää terveyttä.

Kaikille edes maltillinen juominen ei sovi, koska alkoholin vaikutukset ovat erittäin yksilöllisiä.

Erityisesti yli 75-vuotiailla naisilla ja muillakin senioreilla on usein tapana nauttia alkoholia "vain lääkkeeksi". Ongelmia voi kuitenkin aiheutua, jos lisäksi käytetään muita lääkkeitä.

- Esimerkiksi nopeasti vaikuttavan nitron lisäksi otettuna yksi paukku saattaa vielä jalat alta, professori Jussi Kauhanen varoittaa.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme