Mainos
Mainos

Sydämen kuormitus altistaa iäkkään muistisairaudelle

Sydämen kuormitus altistaa iäkkään muistisairaudelle, havaitsi erikoislääkäri Tuomas Kerola väitöstyössään.

Yli 75-vuotiaista kuopiolaisista kerätyt seurantatiedot paljastivat, että sydämen kuormituksesta kielivä BNP-merkkiaineen lisäys ennusti muistin huononemista ja dementiaa paremmin kuin perinteisesti muistisairauksien lisääjinä pidetyt sydän- ja verisuonisairaudet.

Jo entuudestaan tiedetään, että keski-iässä havaittu korkea verenpaine ja kolesteroli ja diabetes lisäävät muistisairauden todennäköisyyttä vanhuudessa. Vanhuksia koskeva tutkimustieto on kuitenkin ollut ristiriitaista.

Kerola suosittelee jatkotutkimusta siitä, hyötyisivätkö korkean BNP-arvon omaavat potilaat ennaltaehkäisevästä verenpainelääkityksestä.

Itä-Suomen yliopiston väitöstilaisuus pidetään perjantaina Lahdessa. Kerola työskentelee kardiologian erikoislääkärinä Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot