Mainos
Mainos

Sydänleikkausten keskittäminen kannattaisi

Sydänleikkausten keskittäminen nykyistä harvempiin sairaaloihin säästäisi terveydenhuollon kustannuksia ja saattaisi parantaa myös toimenpiteiden laatua, arvelevat sydänleikkausten laatua arvioineet Stakesin asiantuntijat.

Suomessa tehtyjen vaativien sydänleikkausten laatu arvioidaan hyväksi. Niitä tehdään kuitenkin liian monessa sairaalassa, jolloin kokemusta karttuu joissakin sairaaloissa varsin vähän.

Stakesin raportissa selvitettiin viittä vaativaa sydäntoimenpidettä eli sepelvaltimoleikkausta, aorttaläpän vaihtoa, hiippaläpän korjausta ja vaihtoa sekä yhdistettyä läppä- ja sepelvaltimoleikkausta. Kaikkiaan nämä toimenpiteet lisääntyivät yhdeksällä prosentilla vuodesta 1995 vuoteen 1999.

Sepelvaltimoleikkauksia tehdään vuosittain yli 4000. Aortta- ja hiippaläppäleikkauksia tehdään vuosittain varsin vähän, mutta ne, samoin kuin yhdistetyt läppä- ja sepelvaltimoleikkauksetkin ovat viime vuosina lisääntyneet huomattavasti.

Kuolleisuus sepelvaltimoleikkauksissa on vaihdellut 1,6 ja 2,2 prosentin välillä. Vanhemmalla iällä leikkausriski on suurempi, ja yli 75-vuotiaiden leikkauspotilaiden kuolleisuus vaihteli 2,6 ja 5 prosentin välillä.

Stakesin asiantuntijat esittävät, että nyt kerätyn tiedon pohjalta rakennettaisiin leikkausten laadun seuranta- ja kehittämisjärjestelmä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme