Mainos
Mainos

Syke: Talvivaaran päästön raskasmetallit suurin ongelma

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Talvivaaran jätevesivuoto ei ole vielä ratkaisevasti heikentänyt alueen alapuolisten vesistöjen tilaa.

Alueen suurimmasta ympäristöuhasta eli raskasmetalleista saadaan tietoa kuitenkin vasta ensi viikon alussa. Valumavesien suuret metallipitoisuudet voivat aiheuttaa sakkaumia kalojen kiduksiin, mutta toistaiseksi kalakuolemia ei ole havaittu.

Sulfaattipitoisuus todennäköisesti kasvaa lähijärvissä Salmisessa ja Kalliojärvessä, joiden tila on jo aiemman kuormituksen vuoksi erittäin huono.

Lisäksi haitta-ainepitoisuuksien ennustetaan nousevan Lumijoessa ja Kivijärvessä viikonlopun aikana.

Alustavien mittausten perusteella nikkeliä on päässyt vesistöön kolmen ensimmäisen vuorokauden aikana noin sata kiloa, mikä vastaa noin kolmasosaa toissa vuonna havaitusta vuosikuormasta. Pääosa vuodon aiheuttamasta nikkelikuormituksesta on jäänyt kaivosalueelle.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot