Mainos
Mainos

Synkkä HIV-vuosi myös Etelä-Karjalassa

Viisumitestaus paljastaa HIV-tartuntoja.

Tästä vuodesta on tulossa HIV-tartuntojen osalta maamme historian synkin. Itärajan pinnassa HIV-positiivisia löytyy yhä enemmän Venäjän vaatiman viisumistestauksen yhteydessä.

Pelkästään Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä HIV-tartuntoja on tullut nyt ilmi tuplasti aiempiin vuosiin verrattuna.

-Meillä on samalla tavalla kuin koko Suomessa, että meillä on tänä vuonna enemmän HIV-infektioita kuin koskaan aikaisempina vuosina, toteaa Etelä-Karjalan keskussairaalan infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Kaikki seitsemän tapausta ovat tulleet ilmi vahingossa.

-Siinähän se onkin. Nämä ovat tulleet ihan sattumalta esille. Nämä henkilöt eivät ole itse hakeutuneet HIV-testiin vaan jotenkin ajautuneet sellaiseen tilanteeseen, että HIV-testi on otettu syystä tai toisesta, viisumia varten tai muuten, mutta itsellä heillä ei ole tämmöstä pyrkimystä hakeutua testauttamaan itseään.

Venäjä vaatii pitkää viisumia varten HIV-todistuksen. Monelle karu totuus on paljastunut juuri uutta viisumia haettaessa.

-Viisumistestauksesta ollaan montaa mieltä, mutta kyllä täällä meillä ainakin sillä tavalla ihmisiä on sitten huomattu, että heillä on HIV-infektio.

Eikä tautia ole kaukaa tarvinnut hakea.

-Ainakin näitä meidän alueen tartuntoja on saatu ihan kyllä ihan lähialueilta.

-HI-virus tarttuu veriteitse sekä sukupuolikontaktin kautta ja suojaamaton sukupuolikontakti on aina oma riskinsä, sanoo Etelä-Karjalan keskussairaalan mikrobiologian ylilääkäri Maritta Kauppinen.

Kaikkien aikojen synkintä HIV-vuotta kiihdyttää Viroon ja Venäjälle suuntautuva seksiturismi, jonka riskit ovat unohtuneet.

-Ei varmasti tiedosteta tarpeeksi ja siitä on juuri esimerkkinä se, että ihmiset eivät hakeudu HIV-testiin, vaan tulevat näin sattumanvaraisesti esille, Kauppinen toteaa.

Koko maassa HIV-tartuntoja on tavattu tänä vuonna jo 160. Luku on enemmän kuin koskaan aiemmin.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot