Mainos
Mainos

Synnytysrepeämät ovat yleistyneet

Alatiesynnytyksessä sattuvat repeämät ovat lisääntyneet Suomessa kymmenen viime vuoden aikana. Vuonna 1997 niitä oli yhdellä viidestäsadasta synnyttäjästä, mutta nykyään jo yhdellä sadasta.

Terveystieteiden maisteri Sari Räisänen päätyy väitöstutkimuksessaan siihen, että peräaukon sulkijalihaksen repeämiä sattuu aiempaa enemmän, koska hoitokäytännöt ovat muuttuneet. Välilihanleikkaukset ovat vähentyneet, mutta imukuppisynnytykset lisääntyneet. Erot repeämien määrissä maan viiden yliopistosairaalan väillä ovat jopa kolminkertaisia.

Peräaukon sulkijalihas repeytyy useimmin ensisynnytyksessä. Riskiä lisää lapsen suuri syntymäpaino ja ponnistusvaiheen pitkittyminen. Repeämä korjataan leikkauksella, mutta tulos ei aina ole onnistunut. Noin viidesosa leikatuista naisista kärsii senkin jälkeen pysyvästä ja noin puolet jonkinasteisesta ulosteen pidätyskyvyttömyydestä.

Väitös tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa 4. maaliskuuta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot