Mainos
Mainos

Syömishäiriöpotilaiden hoito ontuu Suomessa

Syömishäiriöipotilaiden hoito Suomessa on hyvin puutteellista. Sairautta ei tunnisteta ennen kuin se on edennyt pitkälle, ja hoitopaikoista on huutava pula.

Sairaus tunnistetaan vasta, kun se on edennyt vakavaksi. Toisaalta vaikeiden syömishäiriöpotilaiden hoito ontuu pahasti, eikä hoitoon erikoistuneita yksiköitä ole Suomessa kuin muutama.

- Meillä hoidetaan syömishäiriöistä kärsiviä ihmisiä melkein huonoiten koko Euroopassa. Meillä pitäisi olla huomattavasti enemmän hoitoklinikoita. Tänne tarvittaisiin noin kymmenen klinikkaa syömishäiriöiden hoitoon, BulAn-yhdistyksen varapuheenjohtaja Marianne Käcko toteaa.

Käckon tytär sairastui anoreksiaan 11-vuotiaana. Viiden vuoden ajan tytärtä riepoteltiin Suomessa sairaalasta toiseen. Lopulta toimiva hoitomuoto löytyi Ruotsista.

- Hänen piti opetella syömään uudestaan, sillä hän oli kadottanut kyvyn syödä. Suomessa häntä pakkosyötettiin ympäri vuoden. Hän ei syönyt eikä juonut kokonaiseen vuoteen, Käcko kertoo.

Vaikka Käckön tyttären sairastumisesta on kulunut jo toistakymmentä vuotta, syömishäiriöpotilaiden hoidossa painitaan edelleen monien samojen ongelmien kanssa.

Syksyllä pulaa helpottavat länsirannikolle avattavat kaksi uutta syömishäiriöklinikkaa. Ne tarjoavat avun yhteensä vajaalle kolmellekymmenelle syömishäiriöpotilaalle. Tarve on kuitenkin huomattavasti suurempi.

(MTV3)

Katso Nina Rahkolan juttu

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot