Mainos
Mainos

Syömishäiriöt myös aikuisten – jopa aikuisten miesten ongelma

Noin joka viides täysi-ikäisistä naisista on sairastanut jonkinasteista syömishäiriötä. Sairaus ei koske kuitenkaan vain nuoria naisia, vaan on myös miesten ongelmana.

– Syömishäiriö on myös aikuisten ja miesten sairaus. Syömishäiriö on paljon muutakin kuin anoreksia, Syömishäiriöliiton projektivastaava Tea Viljanen sanoo.

Alueelliset erot syömishäiriön hoidon määrässä ja laadussa ovat suuria. Suomen ainoa julkinen syömishäiriöihin erikoistunut klinikka löytyykin vain Helsingistä. Hoitosuositukset myös aikuisille ovatkin tuoreen päätöksen mukaan tulossa tasoittamaan kirjavia hoitokäytäntöjä. Niiden laatiminen vie vielä kuitenkin kaksikin vuotta.

Sairauden hoitoon haluttaisiin pitkäjänteisyyttä.

– Monesti on liian lyhkäsiä hoitojaksoja, tai ne jäävät vähän keskeneräiseksi. Kaikkiaan tämä kumminkin koskettaa satojatuhansia ihmisiä Suomessa. Ei pelkästään sairastuneita, vaan myöskin läheisiä, Viljanen sanoo.

Motivaatio parantumiseen halusta auttaa

Oululainen Niina Jääskeläinen sairastui nuorena syömishäiriöön.

– Niiltä ajatuksilta ei oikein saannut rauhaa. Ei pystynyt oikein keskittymään mihinkään muuhun.

Niina sai apua sairauteen tiiviistä terapiasta, mutta olisi kaivannut vielä enemmän konkreettista hoitoa oireisiin.

Nyt viitisen vuotta oireitta elänyt Jääskeläinen löysi motivaation parantua halusta auttaa muita syömishäiriöstä kärsiviä.

– En olisi itse ikinä uskonut, että toivun. Ajattelin, että en toivu. Mutta sitten tuli jokin motivaatio. Halusin itse auttaa muita, ja se mua ehkä kantoi.

– Huominen on aina uusi mahdollisuus. Huomisesta on aina mahdollista tehdä parempi, kuin tästä päivästä, Niina Jääskeläinen kannustaa kohtalontovereitaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme