Mainos

Syömishäiriötä sairastavan läheiset jäävät usein yksin

Syömishäiriöliitto-SYLI ry:n tekemän kyselytutkimuksen mukaan jopa 65 prosenttia syömishäiriötä sairastavan läheisistä jää ilman apua ja tukea. Liiton mukaan huolestuttavinta on, että 15-17-vuotiaiden läheisistä jopa 56 prosenttia jää ilman apua.

- Läheiset ovat usein pulassa, kun sairastuneet kieltävät asian, liiton Jyväskylän aluesihteeri Tea Viljanen kertoo.

Sairauden alkuvaiheeseen kuuluu usein asian kieltäminen, eikä sairastunut aina itse huomaa kärsivänsä syömishäiriöistä.

Tuen puute ei tullut syömishäiriöliitolle yllätyksenä. Läheisten tilanteen parantamiseksi Jyväskylässä on käynnistynyt Ensisyli-projekti. Viisivuotisen projektin tarkoitus on kehittää sairastuneiden ja läheisten saatavilla olevaa tietoa ja tukitoimintaa.

- Tarkoitus on, että viiden vuoden päästä olisi malli, jota voisi levittää valtakunnallisesti, Viljanen sanoo.

Liiton mukaan läheisten tuki ja apu on erittäin tärkeää syömishäiriöön sairastuneen paranemisen kannalta. Myös sairastuneiden läheiset tarvitsevat tietoa ja tukea jaksamiseen, sillä paranemien voi olla pitkä prosessi.

- Yleinen harhaluulo on, että sairastunut paranee, kun näkyvät oireet saadaan pois, Viljanen toteaa.

Syömishäiriö uusiutuu usein

Läheisten tuki voi olla tärkeää hoidon saamisen kannalta. Kyselyn mukaan hoidon saaminen vähensi uudelleensairastumisen riskiä. Uudelleen syömishäiriöön oli sairastunut kaikkiaan 65 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Kyselyn mukaan moni sairastuneista kärsi useasta eri syömishäiriöstä.Yleisimmin vastanneet kertoivat sairastavansa anoreksiaa, mutta useimmat kärsivät samaan aikaan myös muista syömishäiriöistä. Useat vastanneet kertoivat syömishäiriön vaihtuneen pitkäaikaisen sairastamisen aikana toiseksi.

Yli puolet tutkimukseen vastanneista kertoi sairastuneensa ensimmäisen kerran 10-15-vuotiaana. Yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista oli kuitenkin yli 22-vuotiaita. Lähes kaikki vastanneet olivat naisia.

- Ongelma ei ole pelkästään nuorten tyttöjen, kuten usein ajatellaan, Viljanen painottaa.

Syömishäiriöliiton kyselyyn vastasi yhteensä 374 syömishäiriöistä kärsivää henkilöä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot