Mainos
Mainos

Syöpäjärjestöt: Lisääntyvän syövän hoitoa yhtenäistettävä

EPA/Matthias Schrader

Suomeen tarvitaan ripeästi kansallinen syöpäsuunnitelma, arvioi Suomen Syöpäyhdistys. Syöpäsairaudet lisääntyvät lähivuosina merkittävästi, kun suuret ikäluokat vanhenevat.

Syöpäyhdistyksen pääsihteerin Harri Vertion mukaan potilas saa kyllä hyvän parantavan hoidon, mutta sen jälkeisissä vaiheissa on alueellisia eroja.

- Selkiyttämistä tarvittaisiin jälkiseurannassa, jatkohoidossa ja kuntoutuksessa, Vertio sanoo.

Potilas jää yksin

Myös palliatiivinen eli oireenmukainen hoito on hoidettu eri kunnissa eri tavoin.

- Joissain kunnissa palliatiivinen hoito on terveyskeskuksen asia ja joissain erikoissairaanhoidon tehtävä. Joissain paikoissa se on usean eri tahon vastuulla, Vertio sanoo.

- Potilaan polku ei jatku kovin selvänä sen jälkeen, kun erikoissairaanhoito on tehnyt tehtävänsä. Monet potilaat kokevat jäävänsä yksin. Tärkeintä olisi nyt katsoa voimavarakysymyksiä ja potilaan polkua rinnakkain.

Syöpäjärjestöt ovat esittäneet sosiaali- ja terveysministeriölle kansallisen syöpäsuunnitelman tekemistä. Suunnitelman on tarkoitus yhtenäistää hoitoa eri puolilla maata.

Syövän ehkäisyä tehostetaan

Vaikka hoitomenetelmät eroavat toisistaan, hoitotuloksissa ei toistaiseksi ole alueellisia eroja.

- Pelkona on, että hoito lähtee joissain kunnissa rapautumaan, kun syövät lisääntyvät, Harri Vertio perustelee syöpäsuunnitelmaa.

Suunnitelmassa käydään läpi myös syövän ehkäisemisen tehostamista, hoitohenkilökunnan mitoittamista, potilaan näkökulman huomioon ottamista sekä kasvavia hoitokustannuksia.

Syöpään sairastuu Suomessa vuosittain noin 27 000 ihmistä. Suomen Syöpärekisteri arvioi, että määrä kasvaa yli kolmella tuhannella vuoteen 2015 mennessä.

Kansallinen syöpäsuunnitelma on jo olemassa muun muassa Norjassa ja Tanskassa.

LUE MYÖS:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme