Mainos
Mainos

Syöpäkivunhoito kuntoon

Syöpäjärjestöt ovat ryhtyneet kouluttamaan yliopistollisten sairaaloiden kanssa terveyskeskuslääkäreitä syöpäkivunhoitoon. Syynä tähän on se, että syöpäpotilaiden kipuja lievitetään meillä muita Euroopan maita säästeliäämmin.

Syöpäjärjestöt ovat huolestuneet syöpäpotilaiden kärsimyksestä. Parhaillaan kaikissa maamme yliopistollisissa sairaaloissa käynnistyvässä syöpäkipukoulutuksessa terveyskeskuslääkäreitä opetetaan tunnistamaan potilaan kipu ja valitsemaan oikea hoitomuoto. Kipua voi lievittää paitsi lääkkeillä myös läsnäololla. Tilanneharjoituksissa lääkärit asetetaan kasvokkainkipuja kärsivän potilaan tuskan ja kuolemanpelonkanssa.

Apulaisylilääkäri Ulla-Kaija Lammin mukaan Suomessa syöpäkipujen lievitys on yhä lapsenkengissä. Kipulääkkeitä käytetään aina vain säästeliäämmin. Morfiinin kulutus on Suomessa vain viidesosa muun Euroopan keskitasosta.

Suomessa kuolee vuosittain noin 10.000 ihmistä syöpään.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme